Linkovi

Orban najavio da Mađarska neće staviti veto na sankcije EU Rusiji


NATO summit after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Brussels
NATO summit after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Brussels

Mađarska neće staviti veto na sankcije Evropske unije (EU) Rusiji, a jedinstvo 27-članog bloka je najvažnije s obzirom na rat u Ukrajini, koji Mađarska nedvosmisleno osuđuje, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, koga mađarska opozicija oštro kritikuje zbog prijateljskih veza sa Rusijom, naglasio je, kako je rekao, prilagođavanje odnosa zbog rata, ali je dodao da to ne bi trebalo da utiče na energetske sporazume.

Mađarska se ove nedjelje pridružila inicijativi osam lidera EU da otpočnu pregovore o članstvu sa susjednom Ukrajinom, ali kao članica NATO-a je odbila je transport oružja preko svoje teritorije.

"Što se tiče sankcija, nećemo staviti veto na njih. Nećemo blokirati EU da uvede sankcije Rusiji. Sada je jedinstvo EU najvažnije", rekao je Orban za novinski sajt mandiner.hu u intervjuu objavljenom u četvrtak, 3. marta.

"Osuđujemo ruski napad, jer su oni pokrenuli rat protiv Ukrajine", rekao je Orban.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara.

Putin je pred invaziju priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opću mobilizaciju, a borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Marijupolj, Odesu, Harkov.

Pregovarači za Kijev i Moskvu održali su 28. februara razgovore u Bjelorusiji u pokušaju da okončaju sukob, a Rusija tvrdi da su se obje strane složile da nastave razgovore.

Milion osoba izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN) u četvrtak, 3. marta, upozoravajući da će milioni dodatno napustiti zemlju ukoliko rat ne završi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG