Linkovi

Objašnjenje: Zašto je tako teško prebrojati žrtve u ratu


A view shows a damaged building in Kharkiv
A view shows a damaged building in Kharkiv

Jedan od izazova u ratu je da se nezavisno potvrdi tačan broj žrtava. Rusija i Ukrajina kažu da su ubile hiljade protivničkih vojnika. Moskva kaže da je skoro 500 njenih vojnika ubijeno, dok Ukrajina još nije dala ažurirane podatke o vojnim žrtvama, ali kaže da je poginulo najmanje 2.000 civila.

Zašto bismo trebali biti skeptični prema tvrdnjama?

U ratu, zemlje koriste informacije kao dio svoje strategije. Pomaže u podsticanju podrške cilju ili, u slučaju gubitaka, protivljenju tome. Dakle, okolo može biti mnogo dezinformacija.

Ukrajina, koja je uživala široku podršku zemalja širom svijeta, želi pokazati razmjere razaranja i ljudske patnje uzrokovane ničim izazvanom agresijom Rusije.

Za Rusiju, vijesti o masovnim žrtvama među ruskim trupama i ukrajinskim stanovništvom mogle bi potencijalno još više proširiti antiratno raspoloženje i pretvoriti se u egzistencijalnu prijetnju vladavini predsjednika Vladimira Putina.

Dakle, ko je pouzdan izvor?

UN i grupe za ljudska prava često su izvori za tačne procjene. Ali i oni su se borili.

Mnogi od njihovih timova morali su da se presele, a bezbjednosna situacija znači da u mnogim slučajevima nisu u mogućnosti da posjete mjesta koja su napadnuta da bi ih istražili.

Brojevi se objavljuju tek nakon što radnici potvrde informacije iz više izvora, uključujući preživjele, svjedoke, istragu otvorenog koda i izvještaje vlasti ili drugih organizacija.

Za to je potrebno vrijeme i zato su brojke UN-a često ispod drugih procjena, uključujući i one iz vlada.

Agencija je u utorak procijenila da je do sada ubijeno najmanje 136 civila. Ali pravi broj, upozorila je glasnogovornica Liz Throssell, "vjerovatno će biti mnogo veći".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG