Linkovi

U BiH se obilježava Dan nezavisnosti


ilustracija
ilustracija

U utorak, 1.marta se u Bosni i Hercegovini (BiH) obilježava Dan nezavisnosti. Na ovaj dan prije 30 godina je održan referendum na kome je od 64 posto građana koji su izašli na referendum, 99 posto odabralo izlazak iz Jugoslavije.

Referendum je održan na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Rezultati referenduma su u Parlamentu Bosne i Hercegovine prihvaćeni 6. marta 1992. godine.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BIH čestitala je građanima BiH 1. mart, Dan nezavisnosti.

“Sretan Dan nezavisnosti BiH! Ostajemo posvećeni čvrstom partnerstvu i prijateljstvu sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, pružanju podrške njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, i radujemo se jačanju odnosa naših dviju država u godinama koje dolaze”, navodi se u čestitki na Twitter stranici Ambasade SAD-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG