Linkovi

BiH: Dodatni vojnici EUFOR-a dolaze u povratnička naselja


Dodatnih 500 vojnika EUFOR-a biće raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u proteklom periodu zabilježeni ekscesi, posebno u povratničkim naseljima. To je izjavio šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler, tokom razgovora sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem navečer, 28.februara.

iz Komšićevog kabineta se navodi da je Sattler informirao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da su vojnici EUFOR-a opremljeni i posjeduju tešku oklopnu mehanizaciju.

Kako je 24. februara saopšteno iz EUFOR-a, u naredne dvije sedmice, četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a će iz predostrožnosti biti raspoređene u zemlji kao pojačanje za postojećih 600 vojnika.

Vojnici iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke stižu u BiH dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

"Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", navode iz EUFOR-a.

Inače, tokom susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i šefa Delegacije EU u BiH rečeno je i da je Sattler zahvalan za stavove BiH o ratu u Ukrajini, kao za to što se BiH, putem ambasadora pri UN-u, pridružila izjavama EU o Ukrajini i podržala suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su osudili ruski napad na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak, 28. februara kako BiH treba ostati neutralna po pitanju rata u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG