Linkovi

Različiti stavovi Džaferovića i Dodika o Ukrajini


Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović (Foto: Predsjedništvo BiH)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik najavio je da će "bosanskohercegovački entitet Republika Srpska u svom kapacitetu tražiti neutralnost na nivou BiH u vezi s pitanjem Ukrajine".

Dodik očekuje da će "pitanje Ukrajine biti riješeno brzo, na miran način".

Dodik je na konferenciji za medije u ponedjeljak rekao da su u "posljednjih nekoliko dana imali pozive od važnih centara moći Zapada da se BiH na neki način prikloni podršci prema tome šta Zapad čini", ne ponudivši više informacija o kojim je to pozivima i s koje strane riječ.

Ranije je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u odgovoru za RSE naveo da BiH poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

"Podržavam napore koji se preduzimaju na zaštiti njenog teritorijalnog integriteta, smirivanju tenzija i osiguranju mira i stabilnosti. Nadam se da će postojeći formati diplomatskih pregovora dovesti do deeskalacije trenutne situacije", saopćio je Džaferović.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG