Linkovi

BiH: Devet umrlih i 127 novozaraženih korona virusom


Masks placed on mannequins heads are displayed outside a shop in Sarajevo's main street, Bosnia, Monday, July 27, 2020.
Masks placed on mannequins heads are displayed outside a shop in Sarajevo's main street, Bosnia, Monday, July 27, 2020.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 časa prijavljena je smrt devet osoba koje su bile zaražene korona virusom.

Istovremeno, prema podacima entiteta i Brčko distrikta, zabilježeno je novih 127 slučajeva zaraze.

Pet smrtnih slučajeva prijavljeno je u Republici Srpskoj (RS), jednom od dva bosanskohercegovačka entiteta. Preminula su tri muškarca i dvije žene, srednje i starije životne dobi, saopšteno je u ponedjeljak, 23. avgusta, iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Istovremeno je, kako navode u Institutu, kod još 25 osoba u RS potvrđena zaraza korona virusom, među 184 testirana uzorka.

„Rаdi sе о 12 muškаrcа i 13 žеnа, оd kојih su tri mlаđе, 11 srеdnjе i 11 stаriје živоtnе dоbi. Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 65.435 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulе su ukupnо 3.832 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа. U Rеpublici Srpskој, tеstirаnе su ukupnо 296.653 оsоbе“, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravstvo RS.

Dodaje se i kako se na liječenju u bolnicama u tom entitetu nalazi 190 osoba, od čega je uz pomoć kisika na respiratoru diše 14 pacijenata. Pod zdravstvenim nadzorom u RS, trenutno je nešto više od 1.400 zaraženih osoba.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), prijavljena je smrt četiri osobe kod kojih je potvrđena zaraza korona virusom.

U posljednja 24 časa, Zavodu za javno zdravstvo FBiH virus korona otkriven je kod još 97 osoba, među oko 1.100 testiranih uzoraka.

„Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu 10 (FBiH ima deset kantona). Do sada su testirana ukupno 784.644 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 137.653 osobe“, saopšteno je u ponedjeljak, 23. avgusta, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Zavodu ističu i da je šest smrtnih ishoda prijavljeno retroaktivno, te da ukupan broj umrlih na području FBiH iznosi 5570.

U Brčko distriktu BiH u posljednja 24 časa registrovano je pet novih slučajeva zaraze korona virusom od 111 testiranih osoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG