Linkovi

Evakuisano osam državljana BiH iz Kabula, troje i dalje na aerodromu


Afghans (L) crowd at the airport as US soldiers stand guard in Kabul on August 16, 2021
Afghans (L) crowd at the airport as US soldiers stand guard in Kabul on August 16, 2021

Sa aerodroma u Kabulu do srijede, 18. avgusta, evakuisano je ukupno osmero od 11 državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji se nalaze na teritoriji Afganistana, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić.

„Tri su otišla jučer (utorak) tokom dana, dva sinoć i stigli su u Frankfurt“, kazao je Forić.

U srijedu prijepodne još troje bh. državljana je evakuirano.

Jedan od državljana BiH, koji je tražio da ne bude objavljeno ime, za RSE je rekao da na sve načine pokušavaju otići iz Kabula.

"Zasad bezuspješno. U kontaktu smo s ambasadom, situacija se smirila, pista je slobodna, avioni cirkulišu nesmetano", napisao je bh. državljanin u poruci.

Ovo je potvrdila i ambasada u Pakistanu. Stanje na aerodromu u Kabulu je prema riječima ambasadora Forića bolje nego prethodnih dana.

"Daleko je bolje stanje sada. Aerodrom je u funkciji, vrši se evakuacija. Avioni slijeću, međutim, nema civilnih letova, samo su vojni", napominje on.

Po nalogu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, formiran je Krizni štab koji će nastaviti voditi aktivnosti na evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG