Linkovi

Broj poginulih nakon potresa na Haitiju dosegao 1.297


A car damaged is pictured under debris after a 7.2 magnitude earthquake in Les Cayes, Haiti August 15, 2021. REUTERS/Ralph Tedy Erol
A car damaged is pictured under debris after a 7.2 magnitude earthquake in Les Cayes, Haiti August 15, 2021. REUTERS/Ralph Tedy Erol

Broj poginulih u razornom potresu koji je u subotu 14. augusta pogodio Haiti povećava se i prema najnovijim informacijama 1.297 osoba izgubilo je život, javlja Reuters.

Raste i broj ozlijeđenih te sada iznosi više od 5.700 osoba, objavila je u nedjelju 16. augusta državna agencija za civilnu zaštitu.

Također, ima puno nestalih i još više onih koji su pod ruševinama, objavila je agencija.

Napore spasilaca mogla bi dodatno otežati tropska oluja Grace koja se približava Haitiju.

U potresu magnitude 7.2 stepena po Richteru koji je pogodio jugozapad Haitija uništena su 13.694 doma, a još 13.785 je oštećeno.

Mnoge zemlje, Sjedinjene Američke Države, Dominikanska Republika, Meksiko i Ekvador poslali su spasioce, hranu i medicinsku opremu.

No, problem je kako dopremiti pomoć stradalom stanovništvu, jer bande sprečavaju neometani dotok pomoći.

Stoga je Bruno Maes, predstavnik UNICEF-a na Haitiju, pozvao na uspostavu humanitarnog koridora kako bi se dostavila potrebna pomoć.

Najsiromašnija američka zemlja još se sjeća potresa iz 2010. kada je više od 200.000 ljudi poginulo, a milijun i pol Haićana je ostalo bez krova nad glavom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG