Linkovi

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Haiti, više od 300 žrtava


Posljedice zemljotresa u Saint Louis du Sud.
Posljedice zemljotresa u Saint Louis du Sud.

Najmanje 304 osoba je poginulo, a 1.800 je povrijeđeno ili nestalo nakon što je zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Haiti u subotu. 

Premijer Ariel Henry izjavio je da šalje pomoć u područja gdje su uništeni gradovi, a bolnice prepune pacijenata.

Epicentar zemljotresa bio je na oko 150 kilometara zapadno od prijestolnice Port-au-Prince, na dubini od 10 kilometara, navodi američki Geološki zavod.

Zbog toga je zemljotres potencijalno veći i bliži površini od onog jačine 7 stepeni, koji je pogodio Haiti prije 11 godina, kada su poginule desetine ako ne i stotine hiljada ljudi.

Američki sistem za upozoravanje na cunami izdao je upozorenje na cunami poslije zemljotresa, ali ga je ukinuo nešto kasnije, iako su mediji na Haitiju javili da su neki stanovnici prioblanih dijelova već pobjegli u planine.

Posljedice zemljotresa u Les Cayesu, Haiti.
Posljedice zemljotresa u Les Cayesu, Haiti.

Premijer Henry je proglasio jednomjesečno vanredno stanje za cijelu zemlju. Dodao je da su neki gradovi skoro sravnjeni sa zemljom i da vlada ima svoje radnika u primorskom gradu Les Cayes da bi se koordinisao odgovor na kastatrofu.

“Najvažnija stvar je da se što više preživjelih što pre izvuče iz ruševina", rekao je premijer. "Saznali smo da su lokalne bolnice, posebno u Les Cayesu, prepune ranjenih ljudi."

Kako je saopštio premijer, Međunarodni crveni krst i bolnice u područjima koja nisu pogođena zemljotresom pomažu u staranju o ranjenima. Henry je takođe pozvao Haićane na jedinstvo.

Služba za civilnu zaštitu Haitija objavila je na Twitteru da je bilans žrtava 304, većinom na jugu zemlje. Spasilačke ekipe uspjele su da izvuku brojne ljude iz ruševina. Agencija navodi da se povrijeđeni i dalje dovode u bolnice.

Zemljotres se dogodio u trenutku dok Haiti već potresa kombinovana politička, humanitarna i bezbjednosna kriza. Vlada je u haotičnom stanju mjesec dana posle ubistva predsjednika Jovenela Moisea, dok dijelovima zemlje prijeti glad a zdravstvene službe su prenapregnute zbog slučajeva Covida-19.

Pristup južnom regionu, gdje se dogodio zemljotres, također je ograničen pošto ključne dijelove kontrolišu lokalne kriminalne bande.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG