Linkovi

Počelo formiranje vlasti: Kanton Tuzla prvi


Polaganjem zakletve 35 poslanika, izabranih na nedavnim općim izborima, u Tuzli konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona
Polaganjem zakletve 35 poslanika, izabranih na nedavnim općim izborima, u Tuzli konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona

Prema najavama, nova Skupština sarajevskog Kantona trebala bi biti uspostavljena do kraja sedmice. Blizu formiranju je i skupština ZDK. U sva tri kantona vlast bi mogla funkcionisati bez pobjedničke SDA. Narodna Skupština RS planirano je da bude konstituisana 19. a Predsjedništvo BiH 20. novembra.

Najveći broj mandata u TK ima SDP (10), zatim, SDA (9), potom PDA (7), DF (3), dok po dva mandata u Skupštini imaju Naša stranka, SBB i SBiH.

Uoči konstituirajuće sjednice, stranke tzv. građanskog bloka (SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH) potpisale su okvirni sporazum o principima djelovanja u budućoj vlasti.

– Ovih pet stranaka formirat će vlast u TK. Sporazum ćemo u roku mjesec dana zajednički razraditi kako bismo napravili plan rada po načelima koja smo iznosili u predizbornoj kampanji. Naš cilj je uspostavljanje bolje, efikasnije i pravednije vlasti u TK – rekao je predsjednik KO SDP TK Enver Bijedić.

Prvi put u skupštinskim klupama TK sjedit će i poslanici iz Naše stranke, koji imaju dva mandata (Selim Bešlagić i Mirela Trepanić).

– Dokument koji smo danas potpisali postavlja suštinske i formalne okvire projektne saradnje između pet stranaka građanske orijentacije. S ciljem realizacije vizije Tuzlanskog kantona, kao prostora u kojem vladaju građanske vrijednosti, koji svoju multietničnost smatra svojom prednošću, s modernom, efikasnom i transparentnom upravom – rekao je predsjednik KO Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Predsjednik Regionalnog odbora DF-a Zlatan Begić ističe da je prvi princip u djelovanju nove vlasti vezan za vladavinu prava u svim oblastima.

– Težit ćemo depolitizaciji javnog sektora, kao i obaveznoj javnoj konkursnoj proceduri uz objektivne kriterije. Nulta tolerancija je na korupciju, a dogovoreni su i principi u sportu, kulturi, obrazovanju. Na unapređenju svih oblasti radit će ekspertni timovi koji će uskoro biti formirani – kazao je Begić.

Nakon izbora privremenih komisija za izbor i imenovanje Skupšine TK i administrativne, sjednica je prekinuta zbog konstituiranja klubova naroda, nakon čega će biti nastavljena formiranjem kolegija i rukovodstva Skupštine TK.

Novoizabrani poslanik u Skupštini TK iz SDP-a Dževad Hadžić rekao da nema razgovora sa strankama koje nisu članovi građanskog bloka.

XS
SM
MD
LG