Linkovi

Ambasada SAD i OHR javno: HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH


Saopćenje koje je stiglo medijima potpisuju Ambasada SAD i Ured visokog predstavnika za BiH:

"Pojedine političke partije danas su u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile da ugroze borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala. Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiteljima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda je odgodio odlučivanje iako je parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud. To je neprihvatljivo, posebno zato što su izmjene i dopune - koje je Predstavnički dom već usvojio - u skladu sa međunarodnim standardima, a izradila ih je bh. ekspertna radna grupa, ne političari.

Država treba imati snažan Zakon o krivičnom postupku koji je u skladu sa ustavom i koji omogućava brzo postizanje pravde. Zbog današnje odluke, određeni stranački lideri i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH su direktno odgovorni za eventualno dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH. Jasno je da HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH.", stoji u saopćenju.

XS
SM
MD
LG