Linkovi

Radio Slobodna Evropa se vraća u Rumuniju i Bugarsku


Sjedište RSE u Pragu, Češka Republika, May 12, 2009.
Sjedište RSE u Pragu, Češka Republika, May 12, 2009.

Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty (RSE/RL) najavila je planove za povratak u Rumuniju i Bugarsku, zbog sve veće zabrinutosti zbog preokreta u demokratskim procesima i ugrožavanju vladavine prava i pravosuđa u ove dvije članice EU i NATO-a.

Radio Slobodna Evropa, koji finansira Kongres Sjedinjenih Država, pokreće informativne servise u ove dvije zemlje jugoistočne Evrope od decembra.

Predsednik RSE/RL Thomas Kent izjavio je u saopštenju za javnost da se nada da će taj korak "pomoći rastu slobode štampe, promovisati demokratske vrijednosti i institucije, te pokrenuti utemeljene rasprave u obje zemlje o njihovom položaju u NATO-u, EU i drugim zapadnim organizacijama."

U saopštenju za javnost RSE/RL je takođe rečeno da su "vladini zvaničnici, predstavnici civilnog društva i novinari u obje zemlje izrazili zabrinutost da dezinformacije, korupcija i društvene podjele ugrožavaju njihov politički sistem".

Rumunija i Bugarska, koje su se pridružile Evropskoj uniji 2007. godine, gotovo stalno su ocijenjene kao najkorumpiranije članice ovog bloka.

Nedavno otpuštanje glavnog rumunskog tužioca za borbu protiv korupcije od strane Ustavnog suda, nakon višegodišnjih istraga koje su rezultirale višestrukim presudama protiv sadašnjih i bivših zvaničnika, izazvalo je ogorčenje među Rumunima koji su izašli na ulice u Bukureštu i mnogim drugim gradovima.

"Počevši od decembra ove godine, RSE/RL će osigurati multimedijalno izvještavanje i analize na bugarskom i rumunskom jeziku i saradnju sa lokalnim medijima kako bi se pojačali projekti koji promovišu javnu odgovornost i otkrivaju lažne vijesti", navodi se u saopštenju.

Bugarski servis Radija Slobodna Evropa ugašen je 2004. godine, a rumunski 2008. godine.

Tokom hladnog rata, mnogi Rumuni i Bugari su slušali RSE/RL. Slušanje Slobodne Evrope smatralo se krivičnim djelom u mnogim komunističkim zemljama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG