Linkovi

Bijela kuća: Samit Putin-Trump ne remeti optužnica protiv 12 ruskih obavještajaca


Bijela kuća, Washington
Bijela kuća, Washington

Dok Demokrate traže od predsjednika Donalda Trumpa da otkaže samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što je u Sjedinjenim Državama podignuta optužnica protiv 12 ruskih obavještajaca zbog uplitanja u američke izbore 2016., iz Bijele kuće je saopšteno da pripreme za samit teku po planu.

Za lidera demokrata u američku Senatu Chucka Schumera optužnica je dokaz da je Putin protivnik koji se miješao u američke izbore kako bi pomogao Trumpu da pobijedi, dodavši da to izgleda razumiju svi osim Trumpa.

Pozvao je Trumpa da otkaže samit sa Putinom koji se treba održati u ponedjeljak, 16. jula u Helsinkiju, glavnom gradu Finske. Kako smatra, samit je potrebno otkazati sve dok ne bude jasno vidljivo da se Rusija ubuduće neće miješati u izbore u Sjedinjenim Državama.

Ali portparolka Bijele kuće Sarah Sanders je saopštila kako sve ide po planu za održavanje samita Putin-Trump.

Trump će pitati Putina o ruskom miješanju u američke izbore

Američki predsjednik Donald Trump je ranije u petak rekao da će pitati ruskog predsjednika Vladimira Putina o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. U Sjedinjenim Državama se vodi istraga o ruskom uplitanju u izbore, a za što Trump tvrdi da je riječ o „lovu na vještice”.

Predsjednik Trump, London, 13. juli 2018.
Predsjednik Trump, London, 13. juli 2018.

„To šteti našem odnosu sa Rusijom. Ja mislim da bismo mogli imati šansu za veoma dobre odnose sa Rusijom i veoma dobru šansu i veoma dobre odnose sa predsjednikom Vladimirom Putinom. Nadam se”, rekao je Trump na konferenciji za novinare nakon sastanka sa britanskom premijerskom Theresom May u Londonu.

Trump kaže da očekuje od Putina da će nastaviti da poriče navode o ruskom miješanju u američke izbore.

Rusko uplitanje u američke izbore kroz 11 tačaka optužnice

Specijalni tužilac Robert Mueller je podigao u petak optužnicu protiv 12 ruskih obavještajaca. Optužnica je podignuta u sklopu ruskog miješanja u američke izbore 2016.

Robert Mueller
Robert Mueller

Prva tačka optužnice, od pobrojanih 11, se vodi kao Zavjera da se izvede neprijateljski čin protiv Sjedinjenih Država, dok se tačke 2 do 9, vode kao Pokušaj nasilnog kibernetičkog napada u cilju krađe identiteta. Još dvije tačke optužnice se odnose na pranje novca, i zavjeru za nanošenje dodatne štete Americi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG