Linkovi

Washington: Podignuta optužnica protiv 12 ruskih obavještajaca


Specijalni iztražitelj Robert Mueller
Specijalni iztražitelj Robert Mueller

Optužnica je podignuta unutar istrage o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine

Zamjenik američkog ministra pravosuđa, Rod Rosenstein, je upravo objavio da je specijalni istražitelj Robert Mueller, koji je na čelu istrage uplitanja Rusije u američke predsjedničke izbore, optužio 12 ruskih obavještajaca, članova GRU, za kibernetičke upade u Demokratski odbor za kongresnu kampanju, Demokratski Nacionalni Odbor, i kampanju kandidatkinje Hillary Clinton – što su sve institucije Demokratske stranke. Napadi su se dogodili pred američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Istražitelji koji rade u timu gospodina Muellera , kao i u Odjelu za nacionalnu sigurnost pri američkom ministarstvu pravosudja, predali su optužnicu za ovih 12 Rusa, koju je donijela Velika porota, saveznom sudiji u glavnom gradu Washingtonu. Optužnice su objavljene pred održavanje summita između predsjednika Trumpa I ruskog predsjednika Putina u Helsinkiju.

Prva tačka optužnice, od pobrojanih 11, se vodi kao Zavjera da se izvede neprijateljski čin protiv Sjedinjenih Država, dok se tačke 2 do 9, vode kao Pokusaj nasilnog kibernetičkog napada u cilju kradje identiteta. Jos dvije tačke optužnice se odnose na pranje novca, i zavjeru za nanosenje dodatne stete Americi.

XS
SM
MD
LG