Linkovi

RSE: Startale američke carine na kinesku robu, Peking odgovorio kontramjerama


 05.07.2018, Peking, Kina
05.07.2018, Peking, Kina

Sjedinjene Države su u petak uvele nove carine na uvoz robe iz Kine, a Peking je odgovorio da će biti primoran na kontramjere u sporu dvije najveće svjetske ekonomije za koji američki predsjednik Donald Trump (Tramp) kaže da je spreman eskalirati.

Washington je povećao carine na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara, što bi mogao biti prvi korak u uvođenju niza taksi.

Ministarstvo trgovine Kine priopćilo je da će biti "primorano krenuti u neophodan protunapad", ali nije navelo detalje.

Peking je ranije objavio listu američkih proizvoda na koje će biti primijenjene kontramjere, a među kojima su soja, električni automobili i viski. Indeksi na azijskim burzama bilježe solidne dobitke.

Kina je danas saopštila da su uzvratne takse na američku robu "momentalno stupile na snagu", ubrzo pošto je Washington povećao takse na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara.

To je izjavio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hu Čunhua, ali nije iznio detalje o taksama, navodi AP.

"Pošto su SAD uvele nepoštene takse na kinesku robu, naše takse na dio američkih proizvoda takođe su momentalno stupile na snagu", kazao je Hu.

Predsednik SAD Donald Tramp juče je rekao da će dodatne američke takse na kinesku robu vrednu 16 milijardi dolara stupiti na snagu za dve nedelje.

Posle toga, neprijateljski potezi mogli bi da postanu intenzivniji. Tramp je najavio da su SAD spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe vredne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahteve i nastavi s kontrapotezima.

Time bi mogla da bude pogođena kineska roba u ukupnoj vrednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrednu 506 milijardi dolara.

Trump je u četvrtak rekao da će dodatne američke carine na kinesku robu vrijednu 16 milijardi dolara stupiti na snagu za dvije sedmice.

Nakon toga, neprijateljski potezi mogli bi postati intenzivniji. Trump je najavio da su Sjedinjene Države spremne uvesti carine i na uvoz kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahtjeve i nastavi s kontrapotezima.

Time bi mogla biti pogođena kineska roba u ukupnoj vrijednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je 2017. izvezla u Sjedinjene Države robu vrijednu 506 milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG