Linkovi

Američkih investicija u BiH manje nego što se očekuje


US Ambasador Maureen Cormack and Gordan Milinić, Head of Foreign Investment Promotion Agency (FIPA)
US Ambasador Maureen Cormack and Gordan Milinić, Head of Foreign Investment Promotion Agency (FIPA)

Ambasada SAD-a i FIPA ce razmjenjivati informacije o investicijskim skupovima i konferencijama koje su interesantne sa aspekta privlačenja ulaganja u BiH, te nastaviti saradnju u cilju promovisanja investicijskih potencijala BiH, saopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija.

S obzirom na snažan angažman američke administracija i podršku koju pruža Bosni i Hercegovini dugi niz godina, očekivano je bilo i značajnije prisustvo američkih kompanija u BiH, navodi se.

Prilikom posjete Agenciji, Ambasadorica Cormack je istaknula važnost daljnjeg unapređenja poslovnog ambijenta u BiH koji bi osigurao zdravu konkurenciju na tržištu i učinio jednostavnijim i transparetnijim sve poslovne procedure.

Konstatirano je da snažniji angažman nadležnih institucija BiH uz podršku američkih prijatelja i dijaspore, može dovesti do povećanja broja američkih kompanija u BiH, što bi, pored zapošljavanja, doprinijelo povećanju životnog standarda građana, stoji u saopćenju.

Prema podacima za 2017. SAD je na 17. mjestu po obimu investicija u BiH. U prošloj godini BiH bilježi povećanje stranih ulaganja za više od 60%.

XS
SM
MD
LG