Linkovi

Američkih investicija u BiH manje nego što se očekuje


US Ambasador Maureen Cormack and Gordan Milinić, Head of Foreign Investment Promotion Agency (FIPA)

Ambasada SAD-a i FIPA ce razmjenjivati informacije o investicijskim skupovima i konferencijama koje su interesantne sa aspekta privlačenja ulaganja u BiH, te nastaviti saradnju u cilju promovisanja investicijskih potencijala BiH, saopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija.

S obzirom na snažan angažman američke administracija i podršku koju pruža Bosni i Hercegovini dugi niz godina, očekivano je bilo i značajnije prisustvo američkih kompanija u BiH, navodi se.

Prilikom posjete Agenciji, Ambasadorica Cormack je istaknula važnost daljnjeg unapređenja poslovnog ambijenta u BiH koji bi osigurao zdravu konkurenciju na tržištu i učinio jednostavnijim i transparetnijim sve poslovne procedure.

Konstatirano je da snažniji angažman nadležnih institucija BiH uz podršku američkih prijatelja i dijaspore, može dovesti do povećanja broja američkih kompanija u BiH, što bi, pored zapošljavanja, doprinijelo povećanju životnog standarda građana, stoji u saopćenju.

Prema podacima za 2017. SAD je na 17. mjestu po obimu investicija u BiH. U prošloj godini BiH bilježi povećanje stranih ulaganja za više od 60%.

XS
SM
MD
LG