Linkovi

FIPA: Strane investicije u 2017. značajno porasle


grafički prikaz: TE Kamengrad, Sanski Most. Investicija vrijednosti 1.5 milijardi KM
grafički prikaz: TE Kamengrad, Sanski Most. Investicija vrijednosti 1.5 milijardi KM

Podaci Centralne banke BiH na koje se poziva Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) govore o 758.4 miliona KM ulaganja u 2017. godini što, kako je navedeno, predstavlja značajan porast.

Ranijih godina uglavnom je bilježen pad priliva stranih ulaganja. U Agenciji, trend rasta investicija očekuju i u narednom periodu.

Kao ključna investicija realizirana u protekloj godini navodi se TE Kamengrad, vrijedna 1.5 milijardi, gdje su nakon višemjesečnog zastoja potpisani početni dokumenti o realizaciji investicije, navodi FIPA u saopštenju.

"Rast priliva stranih investicija indicira da su sprovedene mjere iz Reformske agende dovele do dinamiziranja ekonomskog rasta, uključujući i rast izvoza, te da su nadležne vlasti uložile velike napore kako bi se postigao ovaj rezultat.

Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom."

Uvođenje podsticaja na novootvoreno radno mjesto i realizacija reklamne kampanje mjere su koje, za budućnost investicija, FIPA preporučuje VIjeću ministara Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG