Linkovi

EU: Milion i po KM humanitarne pomoći za izbjeglice i migrante u BiH


Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara

Evropska komisija danas je najavila pružanje 1,5 miliona eura vrijedne humanitarne pomoći za rješavanje rastućih potreba izbjeglica, tražioca azila i migranata koji se nalaze u Bosni i Hercegovini. Ovime se vrijednost ukupne humanitarne pomoći koju je Evropska komisija obezbijedila u svrhu rješavanja potreba na Zapadnom Balkanu popela na 30,5 miliona eura od početka izbjegličke krize, stoji u saopćenju Deleegacije EU u BiH.

Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, Christos Stylianides, izjavio je: “Broj izbjeglica i migranata koji pristižu u Bosnu i Hercegovinu se povećao i moramo djelovati brzo. Želimo pomoći Bosni i Hercegovini da se izbori sa ovom situacijom i da pomogne najranjivijim izbjeglicama i migrantima. Naša finansijska podrška je usmjerena na osnovne potrebe i hitno pružanje smještaja, hrane i zdravstvene pomoći, te obezbjeđivanja zaštite.”

Humanitarna pomoć EU će biti pružena na lokalitetima u Bosni i Hercegovini kao što su Sarajevo, Bihać i Velika Kladuša. Cilj je ojačati mogućnosti pružanja pomoći i zaštite, te unaprijediti kapacitete organizacija koje već pružaju hitno potrebnu pomoć na terenu, navodi se.

Osnovne informacije

Humanitarna pomoć Evropske unije pruža se najugroženijim izbjeglicama i migrantima kako bi zadovoljili osnovne potrebe i očuvali svoje dostojanstvo. Od 2007. godine Komisija pomaže Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz sredstva iz Instrumenta pretpristupne pomoći u iznosu od 24,6 miliona eura.

Od januara 2016. godine Bosna i Hercegovina također je i korisnica 8 miliona eura vrijedne podrške osigurane putem regionalnog programa "Podrška upravljanju migracijama sa fokusom na zaštitu".

Prema procjenama vlasti, oko 4900 izbjeglica i migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od početka januara 2018. Oko 2500 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć trenutno se nalazi u zemlji. EU pruža pomoć kroz podršku partnerskim humanitarnim organizacijama koje su već prisutne u zemlji, navedeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Nidžara Ahmetašević: Za izbjeglice i migrante je skoro nemoguć pristup sistemu azila i zdravstvene zaštite u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

XS
SM
MD
LG