Linkovi

Bosna i Hercegovina ima plan za migrante i izbjeglice o kojima građani brinu


Jedan od migranata je ručao rižu, Sarajevo, 13. maj 2018.
Jedan od migranata je ručao rižu, Sarajevo, 13. maj 2018.

Bosna i Hercegovina je danas objelodanila akcije koje će preduzeti prema migrantima i izbjeglicama koji svakodnevno pristižu u zemlju.

U potrazi za boljim životom mnogi ljudi napuštaju Siriju, Afganistan, Pakistan, Libiju i druge zemlje i čine Balkansku rutu kojom dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Dnevno više od stotinu, novi je podatak državnih institucija.

Oni u nekoliko gradova preživljavaju na otvorenom – Sarajevo, Bihać, Velika Kladuša. Umjesto države, brigu vode građani, volonteri, nevladine organizacije…

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kaže da će ljudima koji žive na otvorenom, kako tvrdi, država pružiti adekvatan smještaj.

Saopštio je i da će biti ojačana kontrola bosanskohercegovačke granice, tako što će se pomoći Graničnoj policiji, Službi za poslove sa strancima, a bit će uključene i druge policijske agencije.

Od evropskih institucija i Ujedinjenih nacija Zvizdić očekuje značajnu stručnu i tehničku, a posebno finansijsku pomoć, kako bi se poboljšali uslovi smještaja, zdravstvene zaštite, kontrole dolaska u zemlju...

Parku u centru Sarajeva prekoputa Vijećnice dom je za više stotina unesrećenih ljudi. Među njima su porodice sa djecom i trudnice. Građani donose garderobu i hranu.

Izbjeglice i migranti raširili šatore u parku preko puta Vijećnice, Sarajevo
Izbjeglice i migranti raširili šatore u parku preko puta Vijećnice, Sarajevo

Ljekari su nekima pružili i pomoć, a volonteri kažu da je pomoć tražena jer pojedina djeca imaju problema sa bubrezima. Pored smještaja, trenutno je potrebna hrana, garderoba, higijenske potrepštine, pelene i hrana za bebe i druge stvari, kažu volonteri.

Volonteri su jučer saopštili Glasu Amerike kako ovih dana očekuju da će u zemlju ući oko 500 izbjeglica i migranata.

Priliv izbjeglica i migranata u Bosnu i Hercegovinu se konstantno povećava od početka ove godine.

Državne institucije raspolažu podacima da je u zemlju od početka godine ušlo više od 3.500 izbjeglica i migranata. Preciznim brojkama ne raspolaže niko u zemlji, a vjeruje se da je broj znatno veći.

Balkanska ruta podrazumijeva put: Turska - Grčka - Albanija - Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i dalje prema Evropskoj uniji.

Migranti čekaju u redu na hranu i piće, Sarajevo, 13. maj 2018.
Migranti čekaju u redu na hranu i piće, Sarajevo, 13. maj 2018.

Zvizdić kaže da će Koordinaciono tijelo za pitanje migranata postati Operativni štab sa ciljem da koordinira svim aktivnostima i nadležnim institucijama.

On nije precizirao u koje objekte će migranti i izbjeglice biti smješteni, tvrdeći da će biti osigurana zdravstvena zaštita i sve drugo što je dostojno za čovjeka.

Iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine je danas stigla vijest da su odlučili izdvojiti 100.000 maraka za izbjeglice i migrante.

XS
SM
MD
LG