Linkovi

Bivši agent CIA negirao da je znao za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori


Policajci privode čovjeka u Podgorici, 16. oktobar 2016. godine.
Policajci privode čovjeka u Podgorici, 16. oktobar 2016. godine.

Bivši operativac CIA i izvršni direktor kompanije Patriot Defense Group iz Orlanda, Bryan Scott, negirao je danas na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. da je znao za neko od krivičnih djela za koja je optužena grupa od četrnaest ljudi, uključujući i dvojicu Rusa optuženih za pokušaj terorizma.

On je rekao da izjava na osnovu koje ga je Viši sud pozvao da svjedoči nije njegova, već FBI-jeva, “u velikoj mjeri netačna”, interpretacija njegovih razgovora sa agentima te službe.

"Dokument FBI-a koji sud ima nije moja izjava", naveo je Scott. “Ovo nije moj iskaz, nego interne bilješke agenta FBI pri Ministarstvu pravde… ja ne znam zašto, ali ove bilješke specijalnog agenta su netačne i ne odražavaju tačno stanje u mojoj kompaniji.”

Scott, koji je svjedočio putem video linka, pojasnio je da su bilješke agenta FBI zasnovane na razgovorima “licem u lice” ili telefonskim razgovorima.

Sudsko vijeće Višeg suda očekivalo je da Scott danas potvrdi navode njegove ranije izjave date agentima FBI u kojoj je rekao da ga je Joseph Asad, takođe bivši agent CIA i vlasnik kompanije Peregrine Consulting, kontaktirao sa navodnom ponudom za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Podgorici 2016.

“Ne znam ništa ni o jednom od tih krivičnih djela”, rekao je Scott i naveo da je Asadu u jednom razgovoru rekao da ima kontakte koji dobro poznaju Crnu Goru i da bi možda mogao da sarađuje sa njim na tom projektu, ali tek nakon što sazna više o tome od svojih izvora.

Scoty je rekao da mu je nezavisni savjetnik Tiziano Masu, koji se bavi promocijom poslovnih šansi u regiji Sredozemlja i Centralne Evrope, odbio njegovu ponudu da radi kao pratnja za posao u Crnoj Gori, ako bude dogovoren.

“Masu mi je rekao da bi bio spreman da odradi taj posao ukoliko on ne bi imao nikakve veze sa političkom partijom DF”, rekao je Scott i dodao da mu je Masu naveo dva razloga za to. “Masu mi je rekao da za to postoje dva razloga – jer ima tijesne veze sa najvišim nivoima crnogorske vlasti, ali i zbog navodnih veza DF sa ruskom obavještajnom službom!”

On je rekao da je nakon toga informisao Asada da moja kompanija nije u mogućnosti da sarađuje sa njim na tom projektu i savjetovao mu da povede računa o navodima da je ruska obavještajna služba na neki način angažovana sa DF-om.

Prema njegovom iskazu, savjetovao je Asada da kontaktira crnogorske vlasti kako bi ih informisao o svom predstojećem bezbjednosnom poduhvatu u Crnoj Gori.

“Gospodin Asad je rekao da nije imao nikakve kontakte sa crnogorskim vlastima”, rekao je Scott u dodao da je rekao Asadu da planirane aktivnosti kontrabezbjednosti i evakuacije nisu moguće bez saradnje sa crnogorskim vlastima, te da mu je Asad rekao da ima dva bivša FBI agenta koji rade za njega.

Scott je rekao da se to pitanje, vezano za Crnu Goru, sljedeći put pojavilo na njegovom stolu u decembru 2016., kada se na njegovim vratima pojavio FBI da pita za gospodina Asada.

“Znao sam ranije, na osnovu medija u Americi, da je u Crnoj Gori postojao navodni pokušaj državnog udara i tu informaciju sam dostavio svojim službenicima”, rekao je Scott

Svjedočenje Bryana Scotta biće nastavljeno sjutra, kada će advokati odbrane biti u prilici da mu postavljaju pitanja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG