Linkovi

RSE: Američki sajtovi blokirani zbog evropskih propisa o zaštiti podataka


Više američkih vebsajtova privremeno je nedostupno u Evropi posle stupanja na snagu novih pravila Evropske unije o zaštiti podataka. Kako prenose, Bi-Bi-Si (BBC) Čikago tajms (Chicago Times) i El-Ej Tajms (LA Times) su medju onima koji su poslali poruke da su trenutno nedostupni u većini evropskih zemalja.

Opšta uredba o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation - GDPR) koja je danas stupila na snagu pruža gradjanima EU više prava nad tim kako se koriste njihove lične informacije.

Mera predstavlja napor evropskih poslanika da ograniči ovlašćenja tehnoloških firmi. Prema tim pravilima, kompanije koje rade u EU, ili bilo koja asocijalcija ili klub u bloku, moraju da dobiju izričito odobrenje da bi sakupljali lične podatke, u protivnom će biti suočeni s visokim kaznama.

Brisel je usvojio novi zakon u aprilu 2016. i puni tekst propisa objavljen je onlajn. Zloupotreba i nemarna upotreba ličnih podataka nosi kazne do 20 miliona evra, ili četiri odsto globalnog poslovanja kompanije. Pogodjeni su veb sajtovi u okviru medijskih grupa Tronk (Tronc) i Li Enterprajzis (Lee Enterprises). Medju sajtovima u okviru Tronka su Njujork Dejli njuz, Čikago tribjun, El-Ej Tajms, Orlando Sentinel i Baltimor San. Na svom vebsajtu Tronk je napisao da je nažalost njihov sajt trenutno nedostupan u većini evropskih zemalja kao i da rade na tom pitanju i da su posvećeni da traže opcije koje će održati pun obim digitalne ponude EU tržištu. Li Enterprajzis objavljuje 46 dnevnih novina u 21 državi. Ta grupa je napisala slično saopštenje ukazujući da je sajt privremeno nedostupan.

Si-En-En i Njujork tajms su medju onima koji nisu pogodjeni. Vašington post i Tajm su medju medijskim kućama koje traže od korisnika EU da prihvate nove uslove.

Svi gradjani EU sada imaju prava da vide koje informacije kompanije imaju o njima i da nalože da se te informacije obrišu, ako žele. Kompanije moraju da budu aktivnije u dobijanju odobrenja za sakupljanje kao i korišćenje podataka, što znači da je to kraj davanja jednostavnog klika na formulaciju "slažem se sa uslovima i odredbama". Kompanije takodje moraju da obavijeste sve pogodjene korisnike o svakom upadu u podatke i obavijeste odgovorno nadzorno tijelo u roku od 72 časa. Svaka zemlja članica EU mora da formira nadzornu upravu, a te uprave će raditi zajedno preko granica da osiguraju da kompanije poštuju nove odredbe.

Evropska unija saopštila je da su danas njihova pravila o zaštiti podataka stupila na snagu čime je Evropljanima vraćena kontrola nad ličnim podacima. "Evropa preuzima svoj digitalni suverenitet i sprema se za digitalnu eru", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG