Linkovi

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava: Vlasti BiH moraju zaštititi izbjeglice i migrante


Migranti čekaju na hranu i piće, Sarajevo, 13. maj 2018.
Migranti čekaju na hranu i piće, Sarajevo, 13. maj 2018.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste sve raspoložive resurse i obezbijede adekvatan smještaj za izbjeglice i migrante koji dolaze u BiH, uključujući i tražioce azila, prenosi Beta.

Mijatović je u danas objavljenom pismu upućenom vlastima u BiH navela da veći broj migranata koji dolaze u tu zemlju može da predstavlja socijalni i ekonomski izazov, saopštilo je Vijeće Evrope.

Prema podacima Agencije UN za izbjeglice (UNHCR), u BiH je od januara do marta ušlo 1.138 migranata, među kojima najmanje 21 maloljetnik bez pratnje, a 253 je tražilo medjunarodnu zaštitu, navodi se u pismu komesarke za ljudska prava.

Ona je navela da se većina migranata nalazi u Sarajevu, ali da je oko 300 ljudu u Bihaću i Velikoj Kladuši. Ukazala je i da se koristi samo centar za migrante u Delijašu, u Trnovu koji ima 154 mjesta za migrante koji su izrazili želju da podnesu zahtjev za azil.

Mijatović je rekla da, prema njenim podacima, centar za migrante u Selakovcu nije pušten u funkciju i dodala da ljudska prava migranata i pravo na azil moraju da se poštuju i da se ne ograničavaju. Dodala je da odluka o deportaciji migranata koji nisu podnijeli zahtjev za azil mora da se donosi u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Smještaj mora da se obezbijedi čak i za migrante od kojih je zatraženo da napuste zemlju i čak ako oni ne traže dugoročni smještaj", kazala je ona i dodala da je pravo na smještaj usko povezano sa ljudskim dostojanstvom, bez odbzira na boravišni status.

Mijatović je ponovila da migrantima, bez obzira da li su na zakonit ili nezakonit način ušli u BiH, mora da se obezbijedi smještaj, medicinska pomoć, hrana i odjeća.

"Zabrinuta sam zbog saznanja da veliki broj izbjeglica i migranata, uključujući i porodice sa djecom, spava na ulicama i nema konstantan pristup hrani", rekla je komesarka SE i dodala da nedostaje sistemski odgovor vlasti na humanitarne potrebe migranata.

Dunja Mijatović, Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope
Dunja Mijatović, Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope

XS
SM
MD
LG