Linkovi

Obrazovanje u BiH: Nastavnici nezadovoljni, učenicima neizvjestan odlazak na olimpijadu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prosvjetni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odlučili su se danas za štrajk upozorenja, a sutra u sarajevskom planiran je protestni skup.

Istovremeno, neizvjestan je odlazak mostarskih gimnazijalaca na robotičku olimpijadu u Mexico City, piše portal Vijesti.ba. Razlog su finansije.

Predsjednik Sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije Josip Milić, kako prenosi Federalna novinska agencija, kaže da su sve škole srednje odazvale štrajku upozorenja za vrijeme prvog sata nastave. Isto je planirano i za prvi sat u drugoj smjeni.

Štrajk upozorenja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu se vezuje sa status provjetnih radnika.

Postavljeni zahtjevi se odnose na veće plate za 15 posto, vraćanje porodiljske naknade na 100 posto plate, isplate po osnovu pravosnažnih presuda iz 2013. godine do kraja ovog mjeseca, kao i obustava primanja radnika do jula 2018. godine, kao i obustava primanja radnika do jula 2018. godine.

Nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu donose i sve mani broj učenika.

Protesti provjetnih radnika u Sarajevu su motivisani sa šest zahtjeva kojima se traži bolje obrazovanje u školama. Planirano je da sutrašnji protestni skup počne ispred Vječne vatre, a okonča pred Vladom Kantona Sarajevo.

„Po prvi put ne govorimo o radnim mjestima, ne govorimo isključivo o platama provjednik radnika, nego govorimo o djeci, njihovim pravima. Naš moto je da tražimo obrazovanje po mjeri učenika”, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevu.

Vlada Kantona Sarajevo je današnjoj vanrednoj sjednici razmotrila i donijela nekoliko zaključaka među kojima i „spremnost za nastavak pregovora sa sindikatima u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na unapređenje odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo​”.

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo, 7. maj 2018.
Sjednica Vlade Kantona Sarajevo, 7. maj 2018.

Iz Hercegovačko-neretvanskog kantona stiže poruka da će prosvjetni radnici biti primorani na radikalnije poteze ako se odbiju njihovi zahjtevi. U međuvremenu, za srijedu, 9. maja, najavljen je štrajk upozorenja u osnovnim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Za vrijeme, učenici Druge gimnazije Mostar se nadaju da će se snaći za novac kako bi otišli na robotičku olimpijadu First Global Challenge koja se održava na ljeto u Mexico Cityju.

XS
SM
MD
LG