Linkovi

Novi skup podrške Atifu Dudakoviću za Odbranu trenutno nepotreban


Skup podrške Atifu Dudakoviću u Sarajevu, 5. maj 2018.
Skup podrške Atifu Dudakoviću u Sarajevu, 5. maj 2018.

Sud BiH u narednim danima će još jednom odlučivati o tužilačkom prijedlogu za pritvor generala Atifa Dudakovića i drugih pripadnika Armije BiH, osumnjičenih za zločine u Krajini.

Razlog tome je žalba koju je uputilo Tužilaštvo BiH na sudsku odluku prema kojoj se Dudaković i 12 pripadnika Petog korpusa Armije BiH mogu braniti sa slobode uz mjere zabrane.

Tužilaštvo nije okončalo istragu, a pritvor je zatražen zbog bojazni da bi Dudaković i drugi, boravkom na slobodi, mogli ometati krivični postupak. Sud BiH je obrazložio da za takvu tvrdnju nisu predočeni uvjerljivi dokazi, te su Dudaković i drugi na slobodu pušteni prošle nedjelje.

Advokat Asim Crnalić
Advokat Asim Crnalić

Skup podrške koji se održan danas u Sarajevu, za Dudakovićevog branioca Asima Crnalića, kako je rekao za N1, u ovom trenutku je nepotreban i smatra da može štetiti sudskoj odluci prema kojoj se Dudaković i drugi brane sa slobode. Od Suda BiH Crnalić očekuje da odbije žalbene navode Tužilaštva BiH.

​Zajedno sa Dudakovićem, bivšim komandantom Petog korpusa Armije BiH, osumnjičeni su: Dedić Ekrem, Šiljdedić Ibrahim, Salihagić Safet, Zjakić Adis, Zlojić Redžep, Solaković Samir, Muratović Fatmir, Alešević Muharem, Balagić Husein, Koženjić Ejub, Nadarević Ibrahim i Mujić Said.

Osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i za zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema Tužilaštvu BiH, istraga se odnosi na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti sa područja zapadnokrajiških općina tokom 1995. godine.

Istragom su također obuhvaćeni i zločini protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom 1994. godine, navodi Državno tužilaštvo.

Atif Dudaković
Atif Dudaković

Do sada je saslušano više stotine svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaza.

Trenutno je Dudakoviću i drugima zabranjeno da kontaktiraju sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju Sana 95 na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Također, nisu dozvoljeni medijski istupi kao i javna obraćanja povezana sa krivičnim postupkom.

XS
SM
MD
LG