Linkovi

EU: Izbori su osnovni preduslov za zemlju koja teži ka Uniji. Izborni rezultati ne mogu biti taoc stranačkih interesa.


Federica Mogherini and Johannes Hahn
Federica Mogherini and Johannes Hahn

Na adrese medija iz EU je stiglo novo upozorenje za bosanskohercegovačke vlasti. Nekoliko dana prije nego što će Centralna izborna komisija BiH raspisati izbore za oktobar 2018., iz EU kažu da od BH političara očekuju da bez odlaganja postignu kompromis o promjeni Izbornoh zakona.

U izjavi Visoke predstavnice i potpredsjednice Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna stoji:

"U nedavnom izvještaju o Bosni i Hercegovini, Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rješenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije. Glede ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili okvir u kojem je moguće iznaći rješenje. Očekujemo da lideri u Bosni i Hercegovini bez odlaganja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje. Ako se rezultati opštih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u narednim danima raspisati oktobarske opšte izbore. Vjerujemo da će Centralna izborna komisija provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način. Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcionisanje institucija, predstavlja osnovni demokratski uslov za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji. Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa." navodi se u izjavi poslatoj medijima.

XS
SM
MD
LG