Linkovi

Amerika je trebala do sada naučiti da ne može očekivati od EU da riješi probleme u BiH


Capitol Hill
Capitol Hill

Vrijeme je da se u Bosni i Hercegovini (BiH) sprovedu reforme koje će zemlju učiniti funkcionalnom, ali je potreban aktivan angažman Sjedinjenih Američkih Država (SAD), jedan je od zaključaka jučerašnjeg saslušanja u američkom Kongresu na temu Dejtonsko naslijeđe i budućnost BiH.

Pišu: Ajdin Muratović i Amer Jahić

„Trenutna skupina etno-centričnih političkih partija i ukorijenjenih elita nažalost nije bila sposobna ili željna da pronađe rješenje za dobrobit države i njenih naroda”, rekao je kongresmen Dana Rohrabacher (Republikanac), predsjedavajući Podkomitetom za Europu, Euroaziju i rastuće prijetnje.

On kaže da SAD ne mogu sjediti „sa strane” i očekivati od Europske unije (EU) da riješi probleme nagomilane u BiH.

Dana Rohrabacher
Dana Rohrabacher

„To je nešto što smo do sada trebali naučiti. Iskustvo nam je pokazalo da Europi često nedostaje politička odlučnost da bude lider. Aktivan angažman u ovom trenutku će smanjiti vjerojatnoću izazovnije intervencije kasnije”, rekao je Rohrabacher.

Sličnog je razmišljanja i kongresmen Greorgy Meeks (Demokrata), dopredsjedavajući Podkomitetom: „Kako stvari stoje, i bez dovoljne pažnje Zapada, bosanskoj eliti je dopušteno ploviti ka krizi.”

Prema njegovim riječima, SAD moraju, prije svega, preuzeti odgovornost za posljedice Daytona i za američke strateške interese u regionu.

Gregory Meeks
Gregory Meeks

„Moramo iskreno razmisliti o ograničenjima Daytona i kako hitno rješenje može dovesti do bolje vladavine u regionu”, kazao je Meeks.

BiH se našla dnevnom redu američkog Kongresa 15 dana nakon posjete prvog američkog čovjeka za Balkan Mathewa Palmera i susreta sa liderima političkih stranaka kako bi se postiglo rješenje o izmjenama Izbornog zakona.

Matthew Palmer
Matthew Palmer

„Došao sam ovdje iz Washingtona ne da podržim neku političku stranku, već da pružim pomoć. Nemamo nikakvog favorita kada je riječ o nekim rješenjima. Samo smo tu da pomognemo strankama da razgovaraju o ovom veoma važnom pitanju”, rekao je Palmer, prenosi Slobodna Evropa.

U jučerašnjem svjedočenju u Kongresu, Palmer je rekao: „Pokušavamo korigovati sistem koji je Dayton uspostavio kako bi se politički sistem BiH bolje uklopio u međunarodni sistem i prilagodio si međunarodnim i europskim normama.”

Jedna od stvari koju je potrebno korigovati jeste i reforma Izbornog zakona, rekao je Palmer, koji je po povratku iz regije svoje utiske sa Balkana prenio u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike.

U pisanoj verziji svjedočenja, Palmer je naveo da SAD mora pomoći političkim liderim BiH da sprovede reforme i da se „odupru ruskom malignom uticaju i drugim vanjskim prijetnjama”.

Međunarodna zajednica, za sada, uzaludno upozorava lidere političkih stranaka da hitno pronađu rješenje i kompromise za Dom naroda Federacije BiH kako bi Opći izbori u BiH, koji se održavaju u oktobru, mogli proći neometano.

Ako političari BiH nereformišu Izborni zakon, država neće moći usvajati budžete i time kupovati socijalni mir, rekao je Palmer u svjedočenju.

Istovremeno, reformski procesi u zemlji su usporeni u posljednji 18 mjeseci, a što je u utorak potvrdio i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

U odnosu na region reforme u BiH „tapkaju u mjestu”, zaključak je kojeg je prošle sedmice iznio Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Zemlja je okovana korupcijom, pokazuju brojni izvještaji, a pojedini evropski zvaničnici ranije su izjavili da BiH ne može postati članica EU sa trenutnim nivoom korupcije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG