Linkovi

NATO: Knjiženje vojne imovine je birokratsko pitanje ali pokazuje stanje države BiH


NATO štab, Brisel
NATO štab, Brisel

Vrata NATO saveza ostaju otvorena, zaključak je sesije NATO sastanka koja se odnosila na proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

"Svaka zemlja ima suvereno pravo da sama odluči o svom modelu sigurnosti", uvodne su riječi koje je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao prilikom početka sesije NATO sastanka, o prijemu novih država članica.

"Primanje Crne Gore kao 29. članice, je pokazalo našu politiku otvorenih vrata", rekao je sekretar Stoltenberg i dodao da pristupanje NATO savezu, zemlji donosi mir, sigurnost i prospertet.

U obraćanju javnosti na kraju sastanka NATO ministara Stoltenberg je iznio zaključke koji se tiču saradnje sa afganistanskim vlastima, NATO misiji u Iraku, napretku u Gruziji.

O Bosni i Hercgovini odgovoio je na novinarsko pitanje i rekao "da je i dalje na snazi problem knjiženja vojne imovine u BiH, te da iako je to birokratsko pitanje, ono pokazuje stanje u kojem se zemlja nalazi."

Što se tiče Makedonije, Stiltenberg je ponovio da je NATO spreman da pozove Makedoniju čim spor oko imena sa Grčkom bude riješen.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a media conference at NATO headquarters in Brussels on April 26, 2018.
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a media conference at NATO headquarters in Brussels on April 26, 2018.

XS
SM
MD
LG