Linkovi

Minimalna penzija u entitetu FBiH veća za 11,40 KM


Dok su penzije podijeljene u aprilu ostale nepromijenjene kod desetina hiljada penzionera u Federaciji BiH, u maju, ipak, će biti uvećana za 3,5 posto.

Političar kroz usputni komisijski posao zaradi više od minimalne penzije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Tako će federalne vlasti minimalnu penziju uvećati za 11,40 maraka, a garantovanu za 15,20 maraka. Prošlomjesečno povećanje ove kategorije je mimoišlo.

„Ja nisam ni jedan kriterij zadovoljavao”, kaže jedan od penzionera koji ima zagarantovanu penziju koja iznosi 434.90 maraka.

Stvarno uvećanje penzije u aprilu bilo je uslovljeno zakonskim rješenjima i koeficijentima pa su mnogi penzioneri neugodno bili iznenađeni kada je iznos na čeku ostao nepromijenjen.

Naknadno je objašnjeno da se aprilsko povećanje od pet i deset posto odnosilo na određene kategorije, a iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje je Glasu Amerike rečeno da je stvarno povećanje penzije osjetilo oko 110.000 penzionera.

Majsko povećanje osjetit će svi penzioneri osim oni sa najvišim penzijama, saopšteno je.

Federacija BiH broji 408 hiljada penzionera, a više od polovine penzionera primaju minimalnu penziju koja će u maju iznositi 337,60 maraka, odnosno bit će uvećana za 11,40 maraka.

Taj novac federalnim parlamentarcima isplati se usputno. Ustanovljeni mjesečni iznos od 350 maraka donosi članstvo u nekim komisijama, a isplata nije uslovljenja obaveznim zasjedanjem.

Revizorski izvještaj za Parlament FBiH objavljen 2017. godine
Revizorski izvještaj za Parlament FBiH objavljen 2017. godine

Mjesečna primanja parlamentaraca samo po osnovu neto plate i paušala prelaze 3.000 maraka.

Do povećanja penzije od 3,5 posto dolazi u izbornoj godini nakon nekoliko godina stagnacije i penzionerskih protesta pred Vladom Federacije BiH. Taj procenat je ustanovljen na osnovu rasta brutodruštvenog proizvoda u prošloj godini i usklađivanja za indeksom potrošačkih cijena.

XS
SM
MD
LG