Linkovi

Dobro plaćeni nedolazak u Parlament


Neto plata i mjesečni paušal iznose oko 3.080 KM.
Neto plata i mjesečni paušal iznose oko 3.080 KM.

Na bankovni račun federalnim parlamentarcima redovno stiže kompletna novčana uplata, iako su neredovni na sjednicama ili komisijskom zasjedanju.

Ovakav sistem u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) opisan je u posljednjem izvještaju revizora objavljenom prije nekoliko dana.

Samo na neto plate i naknade plata u prošloj godini za 136 zastupnika oba doma Parlamenta izdvojeno je oko 4.5 miliona konvertibilnih maraka (KM).

U ovaj iznos nije uračunat mjesečni paušal „na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju svoje dužnosti”, a koji je u 2016. godini iznosio 630 KM.

Tri mjeseca bez sjednice

Revizori su naveli primjer mjesečnog primanja profesionalnog zastupnika u Domu naroda po osnovu neto plate i paušala, a što iznosi oko 3.080 KM.

Utvrdili su da se ne vodi evidencija prisustva parlamentaraca, a što je, kažu, „temelj za obračun plate kao i ostalih naknada (topli obrok, regres, odvojeni život), jer profesionalni zastupnici svoje radne poslove i zadatke ne obavljaju u prostorijama Parlamenta FBiH”.

Podsjećaju da Dom naroda nije u prošloj godini tri mjeseca održao niti jednu sjednicu.

Oba doma nisu zasjedala tri mjeseca u 2016. godini
Oba doma nisu zasjedala tri mjeseca u 2016. godini

Ni Zastupnički dom prošle godine nije zasjedao tri mjeseca. Administrativna komisija ovog doma je ranije utvrdila da „za svako opravdano odsustvo sa sjednica Služba računovodstva ne može vršiti umanjenja“.

Ipak, u Zastupničkom domu u decembru prošle godine odlučili su donekle pooštriti kriterije, pa je za taj mjesec za deset posto umanjen mjesečni paušal zbog izostajanja sa sjednice, bilo opravdano ili ne.

Ipak, izmjenama Zakona o platama i naknadama iz marta ove godine predviđeno je da se iznos mjesečnog paušala „umanjuje se za deset za neopravdano odsustvovanje sa sjednice doma ili radnog tijela”. Revizori su saopćili da će pratiti da li se to poštuje.

Komisijske zarade

Revizori su analizirali i komisijske isplate. „Naknade zastupnicima Doma naroda po osnovu angažmana u komisijama iskazane su u iznosu od 49.000 KM”, konstatovano je u izvještaju.

Administrativna komisija je odlučila da se delegatima isplaćuje 350 KM za komisijski posao bez uslova održavanja sjednice.

Primjera radi, članovima Komisije za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona isplaćeno je 7.000 KM za deset mjeseci prošle godine, a održana je samo jedna sjednica.

Revizori predlažu da se isplate članovima komisije održavanjem sjednica i njihovim prisustvom.

Dok revizori sugerišu da je potrebno na drugačiji način obračunavati plate i naknade parlamentaraca, delegatima Doma naroda je početkom godine naknada za odvojeni život povećana za 200 KM i sada ukupno iznosi 800 KM.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG