Linkovi

Ambasada SAD nakon neuspjelog sastanka političkih lidera: Nećemo dozvoliti političarima da se kriju iza međunarodne zajednice


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Nakon neuspjelog sastanka u rezidenciji američke ambasadorice u Sarajevu Maureen Cormack, na zvaničnom twitter nalogu Ambasade, u četiri tweet-a objašnjeno je šta se na sastanku dešavalo.

"Nakon završetka sastanka o izbornoj reformi, još vjerujemo da političke vođe mogu postići sporazum. Trebaju se fokusirati na pronalazak rješenja kako bi se izbjegle ozbiljne blokade koje mogu doći nakon izbora.", stoji u prvoj objavi Ambasade SAD-a.

Ostale tri objave su u neugodnijem tonu po učesnike sastanka.

"Također, trebamo da ozbiljno razmatramo posljedice ukoliko političke vođe ne uspiju da postignu dogovor", navodi se u drugoj poruci.

Treća objava govori o političarima koji izbornu reformu koriste kao predizborno pitanje a četvrta upozorava.

"Nećemo dozvoliti političarima da se kriju iza međunarodne zajednice ukoliko rješenje ne bude pronađeno. Neće ni građani. Odgovornost leži na BH vođama", sadržaj je četvrtog tweeta objavljenog nakon neuspjelog sastanka.

Ustavni sud BiH osporio je neke članove izbornog zakona zbog čega nstitucijama u entitetu Federacija BiH, zbog pravnog vakuuma, nakon izbora prijeti blokada rada.

Međunarodna zajednica u BiH već mjesecima upozorava na nužnost promjene zakona, a prve osobe EU i SAD u BiH aktivne su u organizaciji sastanaka političara na kojima se traži rješenje.

Nakon više takvih sastanaka, stavovi političara su nepromjenjeni a pozicije maksimalističke. Dogovor se, za sada, ne nazire.

Početkom maja Centralna izborna komisija trebalo bi da raspiše izbore za mjesec oktobar 2018.

XS
SM
MD
LG