Linkovi

Američki izaslanik i Ambasadorica u Predsjedništvu BiH. Izborni zakon jedna od tema.


Sarajevo, 03.04.2018.
Sarajevo, 03.04.2018.

U goste predsjedatelju BH Predsjedništva stigli su v.d. zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthew Palmer, u društvu sa Ambasadoricom SAD-a u BiH, Maureen Cormack.

Nakon sastanka bez mnogo informacija za javnost. U saopćenju press službe Predsjedništva Bosne i Hercegovine tek fraza da su "Sugovornici razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji."

Predsjedatelj Izetbegović, navodno je, prenio Palmeru i veleposlanici SAD-a u BiH Maureen Cormack stav da "nova strategija Europskog povjerenstva za Zapadni Balkan daje realnu mogućnost našoj zemlji da do 2025. godine ispuni uvjete za članstvo u EU, te da će primjena Strategije pozitivno utjecati na rješavanje otvorenih pitanja koja međusobno imaju zemlje u regiji."

U saopćenju se navodi i da je "Predsjedatelj Izetbegović istaknuo da su izmjene izbornog zakonodavstva pitanje koje se tiče svih građana i političkih subjekata, te da su stoga provodiva i održiva samo ona rješenja za koja postoji široki konsenzus svih parlamentarnih stranaka, bez obzira da li su u poziciji ili opoziciji, kao i da bilo koje rješenje ne smije biti u suprotnosti sa Ustavom FBiH."

Šta su američki gosti o ovome govorili javnosti je ostalo nepoznato, budući da iz press službe o tome nisu pisali.

U saopćenju se navodi i da je "Tijekom razgovora istaknuta kontinuirana potpora koju SAD daju Bosni i Hercegovini u provedbi reformi i uspostavi vladavine prava, kao i u ubrzanom ispunjavanju uvjeta za članstvo naše zemlje u euroatlantskim integracijama."

Američke diplomatske aktivnosti u Bosni i Hercegovini u zadnje vrijeme življe su, a Ambasada SAD-a je aktivna i u forsiranju učestalih razgovora o promjenama Izbornog zakona.

Nova runda očekuje se u srijedu.

XS
SM
MD
LG