Linkovi

BiH

FIPA: 13 najznačajnijih investitora u BiH zapošljava više od 3000 osoba


Trinaest je najznačajnijih investitora, prema ocjenama Agencije za promociju stranih investicija BiH. Oni ukupno upošljavaju više od 3000 osoba u više gradova u zemlji, a investirali su ili planiraju investirati više od 350 miliona KM.

2017. godine, nakon niza godina negattivnih rezultata, BiH bilježi trend povećanja stranih investicija.

Prema ocjeni Agencije za promociju stranih investicija u BiH, ovo su argumenti i najznačajniji investitori u zemlji:

Austronet d.o.o. Kozarac Prijedor

Kompanija Austronet d.o.o. Kozarac Prijedor je uspješna austrijska investicija koja se bavi proizvodnjom mreža za poljoprivredni, građevinski i sportski program, te za kućnu upotrebu. Ukupna investicija iznosi preko 10 miliona KM, a kompanija trenutno zapošljava 81 radnika. U 2018. godini, kompanija planira zapošljavanje 10 novih radnika, investicije u opremu i izgradnju četvrte proizvodne hale.

Boxmark Leather d.o.o. Lukavac

Kompanija Boxmark Leather d.o.o. Lukavac je austrijska kompanija koja u Bosni i Hercegovini proizvodi presvlake za sjedišta u autoindustriji. Do sada su ukupno investirali 16 miliona KM i zapošljavaju 440 radnika. U planu su reinvesticije u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta.

Fabrika cementa Lukavac d.d. Lukavac

Privatizacijom u oktobru 2001. godine, FCL postala je članica ugledne poslovne grupacije Asamer iz Austrije. Farbika cementa Lukavac ima 197 zaposlenih na tri lokacije u Lukavcu, Sarajevu i Banja Luci. Ukupne investicije od 2002. godine do danas iznose 240 miliona KM. U sledećih pet godina planirana su ulaganja u iznosu od 22 miliona KM, najvećim dijelom u nove tehnologije, čime će Fabrika cementa Lukavac zadržati svoje mjesto među najznačajnijim fabrikama cementa u Evropi.

Lattonedil BIH d.o.o. Gradiška

Lattonedil BiH d.o.o. Gradiška je investicija italijanske kompanije Lattonedil Milano, a bavi se proizvodnjom termoizolacionih panela. U proizvodni pogon u Gradišci su investirali 19 miliona KM i trenutno zapošljavaju 28 radnika. U planu su i reinvesticije i povećanje broja radnika.

Malak Group

Kompanija Malak Group d.o.o. Sarajevo osnovana je 2013. godine, a krajem 2017. godine podijeljena je na tri zasebna privredna društva Malak Hotel, Malak Invest i Malak Janj. Ukupne dosadašnje investicije u Bosni i Hercegovini iznose 77 miliona KM. Hotel Malak Regency, otvoren 2016. godine, zapošljava preko 100 radnika, dok Malak Janj (drvna industrija u Donjem Vakufu) zapošljava preko 200 radnika.

U toku je izgradnja elitnog naselja Malak resort sa 33 luksuzne vile na području Vrela Bosne u koje će biti uloženo preko 5,5 miliona KM.

Mann+Hummel BA Fabrika filtera d.d. Tešanj

Kompanija Mann+Hummel BA Tešanj je jedna od najuspješnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. Kompanija se bavi proizvodnjom filtera za autoindustriju i trenutno zapošljava oko 600 radnika. Ukupne investicije njemačkog investitra su u periodu od 2006. do 2016. godine iznosile oko 30 miliona KM, dok je iznos reinvesticija u 2017. godini 4.4 miliona KM. U narednoj godini kompanija Mann+Hummel planira reinvesticije u dalje proširenje logističkih i proizvodnih kapaciteta, te investicije u proizvodnu opremu.

Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo

Kompanija Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo bavi se distribucijom i trgovinom na veliko duvanskim proizvodima i prehrambenom robom široke potrošnje. Dio su grupacije Nelt, lidera na polju distribucije u regionu. U Bosni i Hercegovini posluju na tri lokacije – u Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Banja Luci. Ukupne investicije iznose 22 miliona KM, a trenutno zapošljavaju 340 radnika.

Rama Tex Prozor Rama

Kompanija Rama Tex d.o.o. Prozor Rama je hrvatska kompanija koja se bavi proizvodnjom tekstilne opreme. U novembru 2017. godine otvorili su novi proizvodni pogon i trenutno zapošljavaju 122 radnika sa ukupno investiranih preko 1 milion KM.

Standard a.d. Prnjavor

Standard a.d. Prnjavor, jedan od najznačajnijih proizvođača najmeštaja u BiH, a od 2004. godine je u vlasništvu švajcarske kompanije Daccomet AG. U kompaniji su do sada sprovedena tri investiciona ciklusa u opremu, objekte i obuku radnika, a otpočeo je i četvrti investicioni ciklus. Kompanija zapošljava ukupno 387 radnika, te se može pohvaliti dugogodišnjom uspješnom saradnjom sa IKEA-om.

Steelmin BH d.o.o. Jajce

Kompanija Steelmin BH d.o.o. Jajce, u vlasništvu britanske kompanije Steelmin Limited, proizvodi ferosilikon i silikonski metal u postrojenju u Jajcu. Od 2011. godine do sada je uloženo ukupno 32 miliona KM, a kompanija trenutno zapošljava 78 radnika. U narednom periodu planiraju reinvesticije od 20 miliona KM, te zapošljavanje ukupno 300 radnika.

Sunnyland d.o.o. Istočno Sarajevo

U septembru 2016. godine investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su otvorili Zabavni park Sunnyland na Trebeviću. Ukupna vrijednost investicije je bila oko 15 miliona KM, otvoreno je 80 novih radnih mjesta. Sunnyland je već reinvestirao dio dobiti u izgradnju dodatnog sadržaja u obliku vanjskih igraonica i klizališta, a planirano je i dodatno širenje.

Tarčin International Development Company d.o.o. Sarajevo,

Kompanija Tarčin International Development Company d.o.o. Sarajevo je u novembru 2017. godine otvorila hotel Tarčin Forest Resort&Spa – MGallery by Sofitel. U razvoj i otvorenje resorta je investirano ukupno 30 miliona KM, a zaposleno je 50 radnika.

Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo

Kompanija Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo, u vlasništvu investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, investirala je ukupno 60 miliona KM u kompanije Bosnaplod Brčko i Hepok Mostar. Značaj ove investicije ogleda se u tome što je investirano u poljoprivredno-prehrambeni sektor Bosne i Hercegovine. Kompanije Bosnaplod Brčko i Hepok Mostar zapošljavaju ukupno 145 radnika.

Prema podacima Centralne Banke BiH za 2016. najveći investitori dolaze iz Austrije, Hrvatske i Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG