Linkovi

Sarajevo: Završeno protestno okupljanje LGBT osoba


Protestni skup LGBT osoba u centru Sarajeva, kojeg je osiguravao veliki broj policajaca, završen je bez incidenata. Okupljeni aktivisti poslali su jasnu poruku – nasilje nad LGBT osobama je zabranjeno i nedopustivo.

Skupu je prethodilo otkazivanje protestnog marša u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra (SOC), za čije je održavanje bilo neophodno odobrenje o obustavi saobraćaja koje izdaje Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS).

Potrebnu dozvolu, kako kažu organizatori, čekali su zadnjih mjesec dana, međutim, izdata je nakon zakonskog roka, što je bilo kasno da bi se organizovala protestna šetnja koja je ocijenjena visokorizičnom.

Iz SOC-a kažu da je protestni marš LGBT populacije prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova KS (MUP) prije tačno mjesec dana, međutim ništa se nije moglo odlučiti bez Ministarstva saobraćaja čija je dozvola bila potrebna kako bi se zatvorila glavna sarajevska ulica u svrhu šetnje.

Izvršna direktorica SOC-a Emina Bošnjak smatra nedopustivom administrativnu šutnju kantonalnog ministarstva, jer je njihova nadležnost izdavanje dozvola, a ne briga o ljudskim pravima.

Emina Bošnjak: Uskraćena su nam prava na slobodno okupljanje
Emina Bošnjak: Uskraćena su nam prava na slobodno okupljanje

„Nismo očekivali da institucije budu mjesto gdje se dešavaju nekakve zabrane i ograničenja svih naših prava“, kaže Bošnjak.

Takvo ponašanje nadležnih institucija smatra sramotnim, jer im na taj način, kako kaže, uskraćeno pravo na slobodno okupljanje.

„Ne vidim razlog zašto je ministarstvu trebalo skoro 30 dana da odgovori na naš jednostavan dopisa i zašto nas, ako nije bilo nikakvih nedoumica, nisu kontaktirali? Ovo nam sve govori o jednoj zabrinjavajućoj stvari za sve građane i građanke, a to je da vlasti i ministarstva ne rade svoj posao“, upozorava Bošnjak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG