Linkovi

Putevi za Njemačku, Švedsku...: BiH bez ponude za ostati


Sarajevo
Sarajevo

Adnan Sinan i njegova supruga nalazili su se ovog ljeta u gotovo bezizlaznoj situaciji. Vjenčali su se, iznajmili stan i Adnan je prestao raditi, jer se u firmi smanjio obim posla. Raspolagali su sa supruginom platom od 300 konvertibilnih maraka (KM).

Kada je, nakon prestanka rada, došao kući, odlučio je napraviti biografiju na njemačkom jeziku, te putem interneta poslati mnogim firmama.

„Koliko oglasa izađe, toliko im se moj CV nađe na profilu kada dođu sljedeći dan na posao”, kaže on.

Mjesec dana poslije, stigla je ponuda za posao u Njemačkoj. Tamo žive već tri mjeseca.

Adnan Sinan
Adnan Sinan

Odlasci bez evidencije

I dok građani Bosne i Hercegovine (BiH) napuštaju zemlju, podaci o tome izostaju. Zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović zainteresovao se koliko je osoba brisano sa evidencije agencija za zapošljavanje radi odlaska u inostranstvo. Odgovori su pokazali da nema preciznih podataka.

Prema pisanju Dnevnog lista, Magazinoviću je rečeno da u Federaciji BiH raspolažu statistikom o osobama koje su preselile u drugi kanton ili državu, ali da nemaju opciju razdvajanja tih podataka. Agencija za rad i zapošljavanje BiH posjeduje samo dio podataka, te navode da je u ovoj godini u Sloveniji i Njemačkoj zaposleno oko 3.900 građana iz BiH. U Republici Srpskoj registrovali su odlazak blizu 630 građana zbog rada u inostranstvu, a u Brčkom oko 45 građana.

Istraživanje Unije za održivi povratak i integracije u BiH pokazuje da je u periodu od 2013. do proljeća 2016. godine iselilo oko 80.000 građana. Uočili su odlazak kompletnih porodica.

Izmišljanje poslova

Glas Amerike je razgovarao sa nekoliko osoba koje imaju namjeru napustiti BiH ili su to već učinile. Kada smo pitali za razloge, odgovori su se nizali od bezperspektivnosti i nesigurnosti, preko loše politike i ekonomije, pa do velike nezaposlenosti i korupcije.

Transparency International je nedavno predstavio je istraživanje koje ispituje percepciju građana o stanju korupcije u svijetu. Istraživanje je uključilo ispitivanje 60.000 građana u 42 zemlje Evrope i Centralne Azije. Rezultati su svrstali BiH u rang sa Rusijom, Ukrajinom, Jermenijom, Kazahstanom, Litvanijom i Moldavijom, odnosno zemljama koje su dobile su negativne ocjene po svim kriterijima.

Organizacija Centri civilnih inicijativa navodi da u pogledu poslovnog okruženja u BiH nema značajnog poboljšanja u protekle dvije godine. Navode da je u tom kontekstu Svjetski ekonomski forum u septembru ove godine smjestio BiH na 107. poziciju od 140 rangiranih zemalja svijeta.

Statistika Agencije za rad i zapošljavanje BiH kaže da se oko pola miliona građana vodi na evidenciji nezaposlenih, a da je unazad godinu, taj broj smanjen za oko 25.000.

Adnan Sinan kaže kako mu je na vrh glave bilo da „izmišlja posao po Sarajevu”. Svirao je u klubovima, radio kao menadžer u jednom klubu, preprodavao automobile, nekretnine…

„Sve, a ništa”, dodao je.

Posljednji je bio posao zubnog tehničara u Sarajevu. Taj posao je zahtijevao i školovanje, što je i učinio. Sinan se prisjeća detalja kada je došao kući nakon što je ostao bez posla na poziciji zubnog tehničara u ljeto ove godine, dva mjeseca nakon vjenčanja.

„Rekoh ženi: 'Želiš li da uvijek razmišljamo u Bosni šta ćemo dalje ili da jednostavno živimo život­­?' Ona se odmah složila sa mnom, naravno, i dan poslije, ja sam već vrijeme počeo da provodim na internetu u traženju posla za Njemačku”, ispričao je on.

Ostali su bez njegove plate od 700 KM, dok je supruga u jednom sarajevskom butiku zarađivala 300 KM. Za iznajmljivanje stana i režije trebalo je izdvojiti oko 650 KM.

„Treba čovjek biti jako dobar matematičar da bi to mogao dobro da kalkulira, ali i tada: 'Daj Bože!'”, dodaje Sinan.

Međutim, ubrzo je dobio ponudu da otputuje u Njemačku na probni rad u jednu stomatološku ordinaciju. Nakon otprilike mjesec dana rada, dobio je i ugovor na neodređeno.

Nema vjere u promjene

Za razliku od njega, Merima još nije napustila Sarajevo i BiH. Duži period ne može da nađe posao. Prije osam-devet godina bila je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je u sklopu jednog programa radila oko godinu. U to vrijeme je razmišljala o povratku BiH, a danas o odlasku.

Ona pohađa kurs švedskog jezika, a do sada je, kaže, naučila dovoljno za svakodnevnu konverzaciju. Dodala je da su polaznici kursa već u procesu preseljenja u Švedsku.

„Neki zbog posla, neki zbog nastavka studija, neki zbog ljubavi”, pojašnjava Merima.

Za Švedsku se odlučila, jer su tamo ima rođake i prijatelje.

„Ne vidim neku veću perspektivu i bolju budućnost. Ne vjerujem da će se išta bitno promjeniti i narednih deset godina, nažalost”, smatra ona.

Sličnog je razmišljanja i Lejla iz Sarajeva, iako za bosanskohercegovačke standarde ima pristojnu platu i blizu deset godina radnog staža.

”Jer je zemlja puna korupcije i velikog stepena nezaposlenosti i jako je nesigurna i ne nudi ti ništa...”, navela je ona motive odlaska.

Iz privatnih razloga, Merima i Lejla nisu željele da im se objavi prezime.

Dok njih dvije nastoje napustiti zemlju, put je Lejlu Nikšić u potrazi za poslom odveo u Saudijsku Arabiju. Živi u gradu Jeddah oko šest i po godina i radi za tamošnju avio kompaniju. U Sarajevo dođe dva do tri puta godišnje.

„Nikad se ljudi nisu više žalili na situaciju, kako ekonomsku, zdravstvenu, tako i političku. Jednostavno, vlada, takoreći, negativna atmosfera nezadovoljstva”, kaže ona.

Lejla Nikšić
Lejla Nikšić

​Za sada nema namjeru vratiti se, iako joj je velika želja.

„Mnoge stvari bi se trebale promjeniti u svim sferama života kako bi donijela odluku da se vratim. Moja želja za tim promjenama je, bojim se, manja od mogućnosti njihove realizacije i dok god je tako, moj povratak u BiH je upitan”, kaže ona.

XS
SM
MD
LG