Linkovi

Oslobađajuća presuda za Hamdiju Lipovaču, bivšeg načelnika Bihaća i premijera Unskosanskog kantona


Arhiv - Hamdija Lipovača (drugi) u sudnici
Arhiv - Hamdija Lipovača (drugi) u sudnici

U Kantonalnom sudu u Bihaću oslobođeni su Hamdija Lipovača, Alen Gluhalić, Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović optužbe za zloupotrebe i pronevjere oko izgradnje sportskog igrališta “Stens”, izvještava BIRN BiH.

Sudsko vijeće je oslobodilo optužene nakon “pomnog analiziranja izvedenih dokaza, među kojima su izjave svjedoka, vještaka, optuženih koji su svjedočili, kao i materijalnih dokaza”.

“Vijeće nije našlo direktnu vezu činjenja ili propuštanja činjenja optuženih u vezi s onim što im se optužnicom stavlja na teret. Sud nije našao dokaze koji bi upućivali da je postojao dogovor i predumišljaj da se odšteti općina Bihać”, kazao je Reuf Kapić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću smatra da su optuženi uvećanjem vrijednosti izvedenih radova na centru “Stens”, na štetu općine Bihać, pribavili korist firmi “AGRA” d.o.o. u ukupnom iznosu od oko pola miliona maraka, kao i da su korištenjem krivotvorenih isprava omogućili toj firmi da dobije kredit od 850.000 maraka.

Nakon izricanja presude, Lipovača je izjavio da nakon divljačkog hapšenja i cijele situacije, može da kaže da je “ovo treća oslobađajuća presuda pred trećim sudom”.

“Presude padaju, a Kantonalno tužilaštvo insistira na daljnjim procesima. Ne mogu drugačije, ali ne zaključiti osim da je interes Tužilaštva i njihovih političkih mentora da mene smaknu iz politike”, rekao je Lipovača.

Protiv bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona i načelnika Bihaća, Lipovače, 26. februara je potvrđena još jedna optužnica, a postupak se vodi pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu.

Presuda za zloupotrebe pri izgradnji sportskog igrališta “Stens” nije konačna i na nju postoji mogućnost žalbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG