Linkovi

Ambasada SAD za RSE: Nema planova za obuku sa specijalcima RS


Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack
Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack

Iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini je potvrđeno za RSE kako nemaju u planu obuku sa specijalcima Republike Srpske, kako je to prije nekoliko dana izjavio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

“Sjedinjene Američke Države su opredijeljene da pomognu u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti BiH. Ovo dugogodišnje partnerstvo uključuje obuke za jedinice specijalne policije na državnom nivou, u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Distriktu Brčko. Svi naši programi usmjereni su na jačanje sposobnosti policijskih snaga da ispunjavaju svoju dužnost i štite sve građane BiH. Nemamo u planu obuku koja bi uključivala vatreno oružje koje RS kupuje od Srbije”, saopšteno je iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Već nekoliko dana medijsku pažnju zaokuplja informacija da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nabavlja 2.500 automatskih pušaka, čija se isporuka iz Srbije očekuje početkom marta ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač demantovao je i navode da će Rusi učestvovati u obuci specijalaca u centru za obuku u Zalužanima.

Lukač je naveo da će ekipa američkih specijalaca uskoro početi obuku mladih specijalaca MUP-a, njih 43 koji su nedavno postali dio specijalne jedinice policije.

„Niko od ruskih specijalaca i operativaca neće učestvovati u obuci specijalnih jedinica MUP-a niti bilo kojih drugih pripadnika MUP-a. Znači da tu dilemu riješimo jednom definitivno, niti ima bilo kakvih Rusa u Zalužanima, niti će ih biti niti ima namjeru da bude. Što se tiče nabavke naoružanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u svom Programu predvidjelo nabavku naouružanja za sve pripadnike MUP-a. Takođe svi naši policijajci u skladu sa zakonom kao i sve svjetske policije, kao svi policajci u Evropu i svijetu imaju pravo da imaju kratko i dugo naoružanje“, kazao je Lukač.

Istovremeno, prema informaciji koja je objavljena u medijima u četvrtak, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH dali su pozitivno mišljenje na uvoz oružja i vojne opreme za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG