Linkovi

Ministar Lukač tvrdi da Rusi neće obučavati specijalce, već da to uglavnom rade Amerikanci i evropska policija


Dragan Lukač, ministar MUP-a RS
Dragan Lukač, ministar MUP-a RS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Dragan Lukač tvrdi da će 2.500 komada automatskih pušaka i automata biti kupljeno iz razloga što pripadnici MUP-a raspolaže oružjem koje je zastarjelo.

Prema riječima Lukača, MUP RS nije godinama nabavljao oružje, a novo oružje u vrijednosti blizu milion dolara bit će kupljeno od srbijanske kompanije Zastava.

„Naši pripadnici koristili jedan broj pušaka koje su ostale iz proteklog rata, što je neadekvatno oružje za policijsku namjenu", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenosi Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Ministar je potvrdio da će puške MUP-u RS biti isporučene u martu i da će biti dodijeljenje policijskim stanicama i upravama u RS.

Dodao je da je u ranijem periodu oružjem opremljena Specijalna jedinica i Jedinica za podršku MUP-a RS

Govoreći o obuci policije, Lukač tvrdi da nikakvi ruski instruktori neće obučavati Specijalnu jedinicu RS niti druge policijske jednice. Tvrdi da će američki specijalci uskoro početi obuku mladih specijalaca MUP-a RS, a da će, kao i ranijih godina, obuku raditi evropski policajci i američki specijalci.

Govoreći o Centru za obuku u Zalužanima kod Banja Luke, Lukač kaže da je do sada uloženo oko 6,5 miliona maraka, a da je u opremu i naoružanje specijalnih policajaca i jedinice za podršku utrošeno oko osam miliona maraka.

Dodao je da će u ovoj godini u Centar za obuku u Zalužanima biti uloženo dodatna tri miliona maraka, a koji će biti uskoro otvoren.

„Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti da rade bilo kakvu obuku”, rekao je Lukač, prenosi RTRS.

Vijeće ministara BiH zatražit će informacije o nabavci ove velike količine oružja, rekao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, dodavši da stanovništvo brinu nabavke oružja pogotovo velike količine.

Plan MUP-a RS je da svaki policajac duži kratko i dugo oružje, rekao je Lukač.

Visoki predstavnik Valentin Inzko kaže da nesrazmjerne količine oružja treba shvatati ozbiljno, dodavši da policija u Austriji ima raspolaganju 400 automatskih pušaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG