Linkovi

Više od 1.500 osoba iz BiH upućeno u mirovne misije


Predstavljanje publikacije Bosna i Hercegovina u mirovnim misijama.
Predstavljanje publikacije Bosna i Hercegovina u mirovnim misijama.

U proteklih 17 godina iz Bosne i Hercegovine (BiH) u mirovnim misijama učešće je uzelo oko 1.500 pripadnika i pripadnica iz policijskog i odbrambenog sektora. Trenutno, u četiri misije je angažovano njih 67. Pohvale za članove bosanskohercegovačke misije u Afganistanu upućivali su Amerikanci.

Maja Gačić, narednica u Policijskoj stanici Teslić Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao pripadnica bosanskohercegovačkog kontigenta boravila je u mirovnoj misiji u Južnom Sudanu.

Gačić, koja je u misiji boravila od ljeta 2013. do ljeta 2015. godine, kaže da je odluka bila dobra, iako je bilo teških trenutaka i „dana kada želite sve da napustite i idete kući jer ste preumorni i ne vidite napredak”.

Maja Gačić, narednica Policijske stanice Teslić. Fotografija preuzeta sa stranice Centra za sigurnosne studije.
Maja Gačić, narednica Policijske stanice Teslić. Fotografija preuzeta sa stranice Centra za sigurnosne studije.

„Međutim, uz pomoć i podršku ljudi koji se nalaze zajedno sa vama u misiji, prebrodite taj period i nastavite dalje. Mogu reći da sam vrlo zadovoljna svojim angažmanom i radom u misiji i to su prepoznali moji nadređeni od kojih sam dobila dobre ocjene”, kaže ona.

Ovo je dio intervjua sa Gačić koji je objavio Centar za sigurnosne studije u okviru projekta Jačanje institucionalnih kapaciteta kroz širenje iskustava učesnika u mirovnim misijama.

Od 2000. do 2017. godine 1.498 pripadnika i pripadnica odbrambenih i policijskih struktura iz BiH je učestvovalo u mirovnim misijama u Etiopiji, Eritreji, Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Maliju, Centralnoafrčkoj republici, Afganistanu, Iraku.

Taj podatak je naveden u publikaciji Bosna i Hercegovina u mirovnim studijama, koju je danas predstavio Centar za sigurnosne studije.

Istočni Timor - prva mirovna misija za BiH

BiH prvi put u mirovnoj misiji učestvoje 2000. godine. Te godine su policajci i policajke upućeni u Istočni Timor.

Istraživanje Centra za sigurnosne studije pokazuje da su muškarci uglavnom upućivani u misije iz BiH, statistički to je 94 posto.

Ipak, broj žena iz BiH koje se upućuju u mirovne misije u stalnom je porastu. Tako je u prvoj misiji broj policajki iznosio 3 posto, dok je danas iznosi 28 posto. Međutim, zastupljenost žena iz sektora odbrane BiH znatno je manja i iznosi oko 7,5 posto.

U porastu je broj žena u misijama, ali nedovoljno

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije, kaže da je BiH kao zemlja učinila dosta toga u svojim učešćima u mirovnim misijama. On navodi da je iskorak kada je riječ o ženama upućivanju žena u mirovne misije, pozivajući se na rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se to traži.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kaže da trenutno pripadnici i pripadnice Oružanih snaga učestvuju u četiri mirovne misije.

Od njih 67, pet je žena, kaže Mirela Hodović iz Centra za sigurnosne studije.

Pendeš dodaje da su pohvale na bosanskohercegovačke članove misije u Afganistanu stizale sa američke strane.

U publikaciji je dato i nekoliko preporuka. Jedna od manjkavosti je ta da policijski sužbenici po povratku iz mirovne misije nemaju dobar program podrške psihologa, što otežava njihovu integraciju u primarno okruženje.

Autori navode i da je potrebno i da nadležne institucije u većoj mjeri koriste iskustva i znanja povratnika iz mirovnih misija.

Mirovne misije u kojima učestvuje BiH su pod okriljem Ujedinjenih nacija, Europske unije i NATO-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG