Linkovi

SARAJEVO: Sigurnosne službe provjeravaju udruženje Asker iz Sarajeva


YouTube screenshot
YouTube screenshot

Portalu N1 potvrđeno je da Državna agencija za sigurnost i zaštitu SIPA "raspolaže određenim operativnim saznanjima o udruženju 'Asker' na osnovu kojih se provode određene aktivnosti".

Pažnju javnosti i sigurnosnih agencija probudio je video objavljen na mreži YouTube koji prikazuje aktivnosti sa jednog od izleta udruženja.

N1 prenosi da je Islamska zajednica negirala da je udruženje Asker kontaktiralo ovu instituciju u vezi vjerskog odgoja djece.

Direktor udruženja Enver Hebibović u više navrata demantirao je da se udruženje bavi vojnom obukom djece.

''Možda nekima smeta što su vjerski osviješteni, što se ne stide toga da su muslimani, da klanjaju, što im je Alah gospodar. Zdrave snage trebaju znati daje to prednost ove djece. Izrast će u kompletne ličnosti koje će biti opasnost zlonamjernim ljudima koji će krenuti da ovdje svoje smicalice i planove provode'', prenose Nezavisne novine Hebibovićeve riječi.

Zanimanje za slučaj pokazao je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić.

"Ozbiljno smo pristupili, provjeravamo, dao sam naredbu da mi se dostavi što je prije moguće informacija. Na prve provjere postoje indikativne stvari jer lica iz kriminalnog miljea se nalaze u vrhu udruženja, sumnjam u njihove dobre namjere", kazao je Mektić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG