Linkovi

BIH: Od Ministarstva sigurnosti zatražena informacija o eventualnom postojanju parapolicijskih i paravojnih formacija


Članovi Udruženja Srbska čast u Narodnoj skupštini RS. Oni negiraju da rade na formiranju paravojnih jedinica, objašnjavajući da su humanitarci.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) ima zadatak da, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, sačini informaciju o eventualnom postojanju paravojnih i parapolicijskih formacija u BiH.

Zajednička komisija za sigurnost i odbranu BiH zahtijeva da informacije bude gotova do 24. januara ove godine.

„Nakon što informacija bude dostavljena, Zajednička komisija će obaviti raspravu o informaciji i odlučiti o poduzimanju daljnjih koraka”, saopćeno je nakon današnje sjednice Zajedničke komisije.

Komisiju zanimaju informacije o evenutalnom postojanju i djelovanju paravojnih i parapolicijskih formacija u zemlji, te da li eventualno predstavljaju prijetnju po sigurnost građana i države.

Ove zahtjev Zajedničke komisije dolazi nakom medijskih izvještaja da se u Republici Srpskoj (RS) formiraju paravojne jedinice, a da regrutaciju vrši predstavnik Udruženja Srbska časta Igor Bilbija.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da obavještajno-sigurnosne agencije raspolažu informacijama o formiranju paravojne jedinice.

Igor Bilbija to negira, navodeći da je Udruženje Srbska čast humanitarnog karaktera, prenosi Srpska Novinska agencija RS (SRNA).

O fotografiji na kojima su članovi Srbske časti sa oružjem, kako izvještavaju mediji, Bilbija kaže: „Ne znam o kojem oružju govorite.”

Dodao je da je fotografija u uniformama nastala u Srbiji. „S 'Veteranima' ispred njihovog objekta i skinuli uniforme”, rekao je Bilbija, te dodao je u toku registracija Udruženja Srbska čast u Republici Srpskoj.

Članovi Udruženja Srbska čast u uniformama. Fotografija preuzeta sa FB stranice Srbska čast.
Članovi Udruženja Srbska čast u uniformama. Fotografija preuzeta sa FB stranice Srbska čast.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG