Linkovi

RFE: Strategija EU obuhvata 6 zemalja Zapadnog Balkana


Summit Western Balkans Trieste 12-07-2017
Summit Western Balkans Trieste 12-07-2017

Strategija za Zapadni Balkan koji će Evropska Komisija objaviti 6 februara u Strazburu, obuhvatiće svih šest zemalja Zapadnog Balkana jer se sve tretiraju kao potencijalne članice Evropske Unije. Ova strategija, će prema saznanjima, dati izvodljiv vremenski okvir u procesu evropskih integracija za svaku zemlju pojedinačno.

Prema dobro obaviještenim izvorima iz Evropske Komisije, strategija je u fazi okončanja. Oko sadržine će se u Evropskoj Komisiji, razgovarati u sriedu i u petak kada dokument treba da dobije konačnu verziju.

Izvori Radija Slobodna Evropa navode da ne očekuju suštinske izmjene u sadržaju dokumenta koji se analizira na nivou Evropske Komisije. Konačna verzija će biti formalno usaglašena narednog utorka na kolegijumu komesara.

Prilikom izrade nacrta strategije, u prehodnih par mjeseci, razne zemlje članice su imale pravo da predaju neformalan dokument (non-paper) sa njihovim stajalištima oko važnih pitanja. Ti dokumenti nisu bili pravno obavezujući za Evropsku Komisiju.

Margaritis Schinas, portparol Evropske Komisije je objasnio da je redovna praksa da kadgod Komisija radi na nekom važnom documentu “onda pristižu doprinosi sa svih strana”.

Non-paper inače u diplomatskom jeziku, koristi se kao sredstvo kojim se, u međunarodnim pitanjima, smatra predmetom bez tretiranja procesa kao dio službenih poslova. Prilikom sastavljanja strategije za Zapadni Balkan, u Evropskoj Komisiji je pristiglo više dokumenta ovog karaktera. S tim u vezi, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, non-paper su predale najmanje 15 država. Ni jedna od njih nije osporila da u procesu proširenja postoje šest zemalja sa Zapadnog Balkana, osim Španije.

Naime, u takozvanom non-paper koja je španija predala Evropskoj Komisiji, ova članica EU osporava upotrebljavanje termina WB6 što predstavlja skraćenicu za šest zemalja Zapadnog Balkana, uključujući I Kosovo.

“Koncept WB6 ne odgovara dinamici proširenja. Kosovo nije dio procesa proširenja i ima svoj vlastiti diferencirani okvir odnosa - naime, Sporazum o Stabilizaciji I Pridruživanju”, stoji na papiru Španije koji RSE ima u uvid.

U ovom dokumentu, Španija insistira da je “neophodno istaći razliku između procesa proširenja koje ima jasne vremenske okvire, procedure I ciljeve, kao I političku strategiju za Zapadni Balkan koje pripada spoljnobezbjednosnoj politici EU, I prati sopstvenu logiku”.

Bez ozbira na Madridski papir, Maja Kocijančić, portparolka Evropske Unije nadležna za pitanja Balkana je potvrdila da će dokument obuhvatiti sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Ovaj dokument će obuhvatiti cijeli region. Pristizali su razni inputi oko ovog dokumenta, međutim ovo je dokument koji objavljuje Evropska Komisija”, istakla je Maja Kocinančić istakavši kako tek nakon objavljivanja, ova strategija se šalje I zemljama člnicama koje će kasnije razmatrati (već objavljen) sadržaj dokumenta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG