Linkovi

Zbog nezakonito prikupljenih dokaza, šestorica oslobođena odgovornosti za šverc oružjem


Sud BiH
Sud BiH

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Izet Redžović, Haris Hodžić, Mustafa Šemić, Nikola Pandža, Muhamed Mehmeti, Mensad Sijarić i Mario Prce oslobođeni krivnje za neovlašten promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Kako objavljuje Balkanska istraživaćka mreža BIRN, kao razloge za oslobađajuću prvostepenu presudu iz jula prošle godine, Vijeće je obrazložilo da su naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji, koje je kao dokaz izvelo Tužilaštvo BiH, bile nezakonite i nisu potkrijepljene iskazima svjedoka niti drugim materijalnim dokazima, te što nije dokazan međunarodni element.

Redžoviću i šestorici ostalih je na teret bilo stavljeno da su nabavljali vatreno oružje i municiju koje su krijumčarili iz BiH u Srbiju, kao i na područje Njemačke, te prodajom ostvarili značajnu imovinsku korist.

Potvrđen je i dio presude kojim su Pandža i Prce oslobođeni krivnje za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Time je završen slučaj koji je za koji je u svojoj objavi od jula 2016. Tužilaštvo BiH navelo:

"Optuženi se terete da su, u više navrata, vršili ilegalnu nabavku oružja, uglavnom pištolja, raznih proizvođača i kalibara, zajedno sa municijom, koje su u skrivenim mjestima (tzv. bunkerima) uvozili, krijumčarili sa ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu oružja i municije, gdje oružje nabavljaju najčešće izvršioci krivičnih djela, koji oružje koriste prilikom izvršenja krivičnih djela."

Godinu poslije, sud je zbog neregularnosti prikupljanja dokaza, donio oslobađajuću prvostepenu presudu, koja je danas i potvrđena.

Na web stranici Tužilaštva i Suda BiH nije navedeno koji tužilac je vodio ovaj slučaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG