Linkovi

SAD pozivaju Tursku da se, zarad borbe protiv ISIL-a, povuče iz sukoba u provinciji Afrin


Selo Hamam u Afrinu uništeno je u granatiranju turskih snaga
Selo Hamam u Afrinu uništeno je u granatiranju turskih snaga

SAD bi bile najzadovoljnije kada bi se turske trupe "sklonile" iz sukoba u pograničnom sirijskom gradu Afrinu, rekao je danas savjetnik američkog predsjednika za unutrašnju bezbjednost Tom Bosert, prenosi RFE

On je pozvao turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da se fokusira na "dugoročne strateške ciljeve" mirnodopske Sirije, prenosi AP.

Govoreći u Davosu, gde se održava Svjetski ekonomski forum, Bosert je rekao da Turska "mora imati u vidu potencijal eskalacije dok ulazi u Siriju i Afrin".

SAD su i ranije izražavale zabrinutost zbog turske vojne ofanzive protiv kurdske enklave na sjeveru Sirije ali je Bosertova izjava do sada najdirektniji poziv Turskoj da se povuče.

Turski lideri su prijetili da će proširiti operaciju protiv Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda i na druga pogranična područja, što bi moglo dovesti turske trupe u sukob s američkim snagama i njihovim kurdskim saveznicima. SAD nisu vojno prisutne u Afrinu ali se dalje na istoku nalazi nekoliko hiljada američkih vojnika.

Bosert je izjavio da bi bilo "užasno" ako bi se turske trupe sukobile s "snagama na koje se svi oslanjaju u borbi protiv Islamske države, a posebno ako u području ima američkih savjetnika".

"Svaki pogrešan proračun i eskalacija bi mogli imati ozbiljne posljedice", naveo je Trampov savjetnik.

On je priznao da Turska ima "legitimne brige za bezbjednost u vezi s elementima" Sirijskih demokratskih snaga koji su "koncentrisani na njihovoj južnoj granici" ali da su te brige manje od "većih strateških potreba za stabilnom i održivom Sirijom".

"Ni na koji način ne kritikujem turske odluke, samo se molim za njihovo dugoročno strateško strpljenje", izjavio je Bosert.

SAD se oslanjaju na YPG u borbi protiv Islamske države kao i za osiguravanje oslobođenih teritorija. Turska ih smatra produženom rukom kurdskih gerilaca u Turskoj i prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.

Američka podrška Kurdima je pojačala napetosti između dvije NATO saveznice.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG