Linkovi

Nakon Afrina, turska vojska će ciljati kurdske snage u gradu Manbidžu, gdje su stacionirane američke snage


Kamioni prevoze turske tenkove kraj granice sa Sirijom.
Kamioni prevoze turske tenkove kraj granice sa Sirijom.

Turski ratni avioni su izveli vazdušne napade na kurdske paravojne snage koje podržavaju Amerikanci u sirijskoj enklavi Afrin, uprkos američkim upozorenjima da takva akcija reskira da destabilizuje region.

Turska saopštava da je u ofanzivi gađano više od 100 meta, uključujući sam grad Afrin, koji ima nekoliko stotina hiljada stanovnika.

Vazdušni napadi su imali za cilj položaje koje okupiraju kurdske paravojne snage YPG. Ankara je optužila te paravojne snage da imaju veze sa kurdistanskim ustankom unutar Turske.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdgoan je pred njen početak najavio tu ofanzivu. On je istakao da bi to "sve do iračke granice pročistilo našu zemlju od", kako ih je nazvao, "terorističkog otpada koji nastoji da zauzme našu zemlju".

Erdogan je upozorio da će, poslije Afrina, turska vojska ciljati na kurdske snage u sirijskom gradu Manbidžu gdje su stacionirane američke snage.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG