Linkovi

Iza Kolinde Grabar Kitarović ostaju nesuglasice među žrtvama i podijeljeno tročlano Predsjedništvo


Kolinda Grabar Kitarović u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini boravila tri dana.
Kolinda Grabar Kitarović u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini boravila tri dana.

Predsjednica Hrvatke Kolinda Grabar Kitarović napustila je Bosnu i Hercegovinu, ostavljajući iza sebe zategnute odnose među žrtvama rata, ogorčenost javnosti prema Muniri Subašić i razjedinjeno tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Službena posjeta Grabar Kitarović Bosni Hercegovini došla je u vrijeme kada joj jedan dio javnosti nije naklonjen zbog ranijih istupa i poteza poput onog da sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom pokuša utjecati na unutrašnje probleme u Bosni i Hercegovini.

„Vidjeli smo neke njene izjave iz neprovjerenih izvora za koje nije imala dokaze kao što je 10.000 terorista koji borave u Bosni i Hercegovini, pa da je u Bosni i Hercegovini krizno žarište da se može tako reći zaratiti takoreći svakog trenutka”, podsjetila je analitčarka Ivana Marić.

Ipak, nakon sastanka sa tri člana Predsjedništvom, koji su u 2017. godini djelovali razjedinjeno, predsjednica Hrvatske održala je govor koji nije doveo do novih tenzija.

Uputila je, kako kaže, nekoliko važnih poruka, jer se posljednje vrijeme stvarala negativna klima.

Predsjednica Hrvatske kaže da joj nije namjera da se miješa unutrašnje problem Bosne i Hercegovine, kao i da se od Hrvatske može očekivati pomoć na putu ka Europskoj uniji.

„To što se mi zalažemo za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, za konstitutivnost hrvatskog naroda ne znači da ni na koji način omalovažavamo ili želimo da ta prava idu na uštrb ostalih naroda i naravno, svih manjina i građana Bosne i Hercegovine”, rekla je Grabar Kitarović.

Tokom prvog dana posjete, Grbar Kitarović se sastala sa političarima na državnom nivou, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kardinalom Vinkom Puljićem, majkama Srebrenice…

Niz je pitanja koja je Bosna i Hercegovina i Hrvatska ne mogu riješiti.

„Nema pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara decenijama. Insistirao sam na pitanjima granice, potrošnje vodenog resursa iz Buškog jezera, ogromne imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj koja nije vraćena i pelješkog mosta“, rekao je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, prenosi portal Klix.

Izjava Munire Subašić

U prvi plan dospjela je Munira Subašić nakon što su se predstavnice Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Subašić je rekla da je predsjednici Hrvatske zahvalna još od 2015. godine, kada je došla na obilježavanje godišnjice genocida u Sarebrenici i „izgovorila pravu riječ koju je trebala da kaže, da se tamo desio genocid”.

Kazala je da je ona za nju kraljica bez obzira na sve. Ipak, na pitanje o posjeti predsjednice Hrvatske Ahmićima, Subašić je rekla da o tome ne bih govorila, te nastavila:

„Ja sam uvijek rekla i novinarima i svima, ja znam šta se u Srebrenici desilo, ne znam više nigdje šta se šta desilo. Svako ima udruženje, organizacije, majke neka dignu svoj glas i neka kažu. Nemam ja nikome ništa zamjerati, ja samo zamjeram onima koji nisu došli su Srebrenicu, koji nisu odali počast našim žrtvama, jer, ipak, mi smo bili pod zaštitom Ujedinjenih nacija, desio se genocid i to je moja borba do mog života.”

Ova izjava naišla je na brojne reakcije i osude.

„Udruženje Žena-žrtva rata šokirano je izjavom Munire Subašić, predsjednice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa", koja je danas rekla da ne zamjera predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović zato što nije posjetila Ahmiće, te da ona govori samo o Srebrenici, jer ne zna više nigdje šta se desilo. Mi itekako zamjeramo hrvatskoj predsjednici, zamjeramo joj što nije nikada otišla u Ahmiće, Vareš (Stupni do)...”, saopćeno je iz Udruženja koje predvodi Bakira Hasečić.

Naknadno je Kada Hotić, članica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, nastojala objasniti izjavu Subašić, rekavši da se nije snašla na pitanje o Ahmićima, dalje obrazlažući da dobiju primjedbe ako „miješaju u neke druge krajeve”.

Posjeta Ahmićima

Kolinda Grabar Kitarović posjetila Ahmiće i Križančevo selo
Kolinda Grabar Kitarović posjetila Ahmiće i Križančevo selo

Ipak, u tajnosti je predsjednica Hrvatske odala počast žrtvama Ahmića i Križančevog sela kod Viteza. U Ahimićima su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili 116 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine ubili znatan broj Hrvata u Križančevom selu.

„U mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini. Jednostavno, pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti, ali prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi... Treba gledati u budućnost dobrih odnosa svih naroda i građana BiH”, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Slobodna Evropa.

Kolinda Grabar Kitarović, nakon posjete Derventi, napustila je napustila Bosnu i Hercegovinu.

Politička analitčarka Ivana Marić smatra da će predsjednica Hrvatske svojim pomirljivim tonom poboljšati situaciju koju je pogoršala ranijim istupima, dok članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i vladajuća koalicija, kako kaže, ostaju „duboko zaraženi u svojim netrpeljivostima”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG