Linkovi

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: Ne miješam se u unutrašnja pitanja BiH sa kojom je najpotrebnije graditi dobre odnose


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prvo se sastala sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Sarajevo, 17. januar 2018. godine.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prvo se sastala sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Sarajevo, 17. januar 2018. godine.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), a prvi sastanak je održala sa članovima Predsjedništva BiH.

Posjete predsjednice Hrvatske dolazi u vrijeme dok u tročlanom Predsjedništvu BiH niti kod vladajućih stranaka ne postoji dogovor o važnim pitanjima, prvenstveno Izbornom zakonu BiH.

Kitarović kaže da se Hrvatska ne miješa u unutrašnje pitanje Hrvatske, ističući kako je bitno sa BiH imati izuztetne komšijske odnose.

Kada je riječ o unutrašnjim pitanjima u BiH, ona vjeruje da se to često posmatra kao „igra nultog zbroja”.

Predsjednica Hrvatske o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

„Često se posmatra da je dobitak za jedan narod, automatski gubitak za neki drugi narod. Međutim, to ne mora i ne smije tako biti”, kazala je ona.

Ona kaže da njena dužnost, kao predsjednice Hrvatske, štiti državne interese Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda.

„No isto tako, imam dužnost graditi mir, saradnju, prijateljstva sa svim državama, prije svega sa susjednim državama”, dodala je predsjednica Hrvatske.

Kaže da je takve odnose najpotrebnije graditi sa BiH.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kaže da posjeta predsjednice Hrvatske može unaprijediti odnose BiH sa Hrvatskom, kao i međusobne odnose u BiH.

„Obzirom da se mi nalazimo u izraženoj jednoj predizbornoj kampanji i današnji razgovori su iskorišteni da naglasimo značaj i Vašu (predsjednice Hrvatske) u proteklom vremenu kako bi BiH zadržala primarno vanjsko-politički prioritet, a to su euroatlantske integracije”, rekao je Čović.

Dodao je i kako Hrvatska može pomoći BiH unutar Europske unije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG