Linkovi

Dok predsjednik FBiH razmišlja o raspuštanju Parlamenta FBiH, iz SBB-a kažu je to opasna opcija


Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH
Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH

Uslijedila su prva očitovanja nakon izajve predsjednika FBiH Marinka Čavara da razmišlja o raspuštanju Parlamenta FBiH.

Za danas je zakazan sastanak predstavnika Parlamenta FBiH i Vlade FBiH. Tema je problem u funkcionisanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i neusvajanje budžeta FBiH.

Ukoliko Parlament ne uspije usvojiti budžet, Čavara (Hrvatska demokratska zajednica) ima mogućnost da ga raspusti bez saglasasnosti potpredsjednika iz reda bošnjačkog i srpskog naroda – Melike Mahumtbegović (Stranka demokratske akcije) i Milana Dunovića (Demokratska fronta).

Čavara je u razgovoru za Nezavisne novine kazao kako razmišlja o tome da raspusti Parlament ako ne dođe do usvajana budžeta.

Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) taj potez smataraju opasnom opcijom, napominjući da budžet FBiH mora biti usvojen.

„U slučaju raspuštanja Parlamenta FBiH, dogodio bi se nezapamćeni kolaps sa ekstremnim i nepopravljivim političkim, ekonomskim i socijalnim štetama. Naročito jer treba imati u vidu da, nažalost, ne postoji mogućnost vanrednih izbora”, smatraju u SBB-u.

Na posljednjoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora, krovne institucije hrvatskih političkih stranaka u BiH, razmatrana je situacija na svim razinama vlasti.

Posebno se govorilo o izmjenama Izbornog zakona, te je odlučeno da funkcioneri Hrvatskog narodnog sabora trebaju nastaviti dosljednju politiku oko promjena Izbornog zakona.

„Promjenom Izbornog zakona ostvarila bi se institucionalna jednakopravnosti Hrvata u BiH, što je minimum ispod kojeg dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i stranke okupljene oko njega, neće pristati”, saopćeno je.

Prema izmjenama koje predlažu hrvatski delegati u Parlamentu BiH, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva moraju osvojiti većinu glasova u području opštinama sa najmanje 2/3 bošnjačkog stanovništva, odnosno hrvatskog stanovništva.

O ovim izmjenama, Državni parlamentarci će raspravljati u srijedu 17. januara.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahumtbegović u izjavi za Klix kaže da će Čavara u slučaju raspuštanja Parlamenta FBiH snositi sve moguće posljedice, ali nije precizirala na šta je tačno mislila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG