Linkovi

BiH

HOYT YEE: Za sada nema potrebe za Dejtonom 2


Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika
Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika

Hrvatska treba požuriti s izgradnjom terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju na Krku, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee u razgovoru za regionalnu televiziju N1, nakon razgovora s potpredsjednicom hrvatske Vlade za gospodarstvo Martinom Dalić u Zagrebu.

On je kazao kako postoji interes američkih i drugih stranih investitora za LNG terminal i transport plina dalje prema Europi, ali da interes Sjedinjenih Država u ovom slučaju nije prvenstveno prodaja vlastiti zaliha LNG, već nužnost diversifikacije dobave energenata za Europu, a pogotovo za ovaj dio Europe koji u velikoj mjeri ovisi isključivo o ruskom plinu.

Američki izaslanik je izrazio uvjerenje da će se Hrvatska i Slovenije uskoro bilateralno dogovoriti oko granične crte između dvije zemlje, a da tu Sjedinjene države neće zauzimati stranu.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, on je kazao kako zasad nema potrebe za nekim Daytonom 2, ali da postoji potreba za reformom izbornog zakona i drugim ekonomskim i političkim reformama koje će ubrzati europski put BiH.

Na pitanje je li potrebna zabrinutost u regiji oko povezanosti nekih elemenata u Bosni i Hercegovini sa Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL), Hoyt Yee je kazao kako nijedna zemlja regije ni Europe nije imuna od prijetnji terorizma i nasilnog ekstremizma, te da je jedno od nastojanja Sjedinjenih Država s Hrvatskom i drugim partnerima u regiji da Bosna i Hercegovina stvori snažne institucije za borbu protiv stranih boraca i terorista.

"Ne bismo trebali previše naglašavati taj problem, ali mislim da uz nestabilnost, uz slabe institucije, uz mnogo nezaposlenih mladih ljudi ta prijetnja uvijek postoji", naglasio je.

Posebno je istakao reformu pravosuđa, ne samo da bi se korumpirane političare dovelo pred lice pravde, nego i da bi se ostvario i ekonomski napredak.

Hoyt Yee procjenjuje da u 2018. godini postoji šansa za uspon u odnosima Zagreba i Beograda i da je važno da obje vlade nađu političku hrabrost da riješe otvorena pitanja – od nestalih i granice do drugih pitanja.

On je izrazio potporu srpskim aspiracijama za članstvo u Europskoj uniji.

"Mi se smatramo prijateljima i partnerima Srbije, a vaši pravi prijatelji i partneri nisu oni koji vam govore što želite čuti, nego ono što morate čuti. Moraju li oni odlučiti na kojoj stolici sjede? Mislim da moraju odlučiti koliko brzo žele naprijed. Što brže Srbija i druge zemlje provedu reforme, to će brže doći do napretka u pridruživanju EU", kazao je.

Na pitanje novinara televizije N1 – plaća li N1 televiziju američka vlada, kako obično srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentira pitanja beogradskih novinara N1 – Hoyt Yee je kroz smijeh odgovorio odrično.

"Ako vas i plaća, onda vas žalim. Šalim se, niste na platnoj listi američke vlade. Naravno da američka vlada ne plaća medijima, mi vjerujemo neovisnim medijima. Bilo da je riječ o Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj ili Sjedinjenim Državama, mi vjerujemo da vlast mora stvoriti prostor za neovisne medije", poručio je američki dužnosnik.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG