Linkovi

OPTUŽNICE ZA KRIMINAL: Komandir policije odavao podatke, ministar protežirao privatnu firmu


web stranica Tužilaštva kantona Tuzla
web stranica Tužilaštva kantona Tuzla

U jednom danu iz Tužilaštva tuzlanskog kantona stižu dvije optužnice za kriminal. Komandir policijske stanice u Kladnju optužen je da je odavao službene podatke, dok je ministar poljoprivrede u Vladi TK optužen da je protivno zakonima protežirao jednu privatnu firmu.

KLADANJ: Komandir policije odavao službene podatke?

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Džavida Avdibašića (43), koji je obavljao dužnost komandira Policijske stanice Kladanj, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

Optužnicom se Avdibašić tereti da je u novembru 2016. godine, na zahtjev i traženje odgovornih osoba iz JP „Šume TK“ sa kojima je bio privatno vezan i poslovnom saradnjom, koristeći službeni položaj komandira PS Kladanj i svjestan da je upoznat sa propisima iz oblasti obrade tajnih podataka, naložio policijskom službeniku iz pomenute stanice da mu iz zaštićene baze podataka, kojoj pristup imaju policijski službenici, utvrdi informacije o vlasništvu jednog vozila koje se kretalo na području šumskog gazdinstva kojim upravljaju Šume TK. Kada mu je službenik dostavio informaciju da se radi o službenom vozilu MUP-a TK , svjestan da drugim licima otkriva podatke koji predstavljaju službenu tajnu, te informacije je neovlašteno saopćio odgovornim licima u ovom javnom preduzeću.

Također, tereti se i da je u cilju prikrivanja krivičnog djela odavanje službene tajne sačinio službenu ispravu u koju je unio neistinite i sakrio važne podatke i takav dokument dostavio MUP-u TK.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Avdibašiću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva policijskog službenika u trajanju od tri godine.

TUZLA: Ministar omogućio zaradu privatnoj firmi?

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Abdulaha Zukića (36) iz Živinica, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem.

Postoji osnovana sumnja da je Zukić u januaru 2017. godine, svjestan da koristi svoj službeni položaj, posredovao i tražio od odgovorne osobe u Javnom preduzeću „Šume TK“, koje je u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona, da sa jednom firmom iz Gradačca zaključi ugovor o sukcesivnoj isporuci 5.000 kubnih metara drveta, prilikom čega mu je rečeno da ta firma ne ispunjava uslove za isporuku trupaca u količini većoj od 1.000 kubnih metara. Nakon toga je, koristeći položaj resornog ministra, izvršio pritisak na odgovornu osobu u Šume TK da za račun firme iz Gradačca sa još tri firme zaključi ugovore o sukcesivnoj isporuci po 1.000 kubnih metara trupaca, te je tako firmi iz Gradačca omogućena isporuka ukupno 4.000 kubnih metara drveta.

Tužilaštvo je u optužnici nadležnom sudu stavilo prijedlog da se Zukiću izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja poziva i dužnosti u izvršnim organima vlasti na svim nivoima, te javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u trajanju od tri godine.

Obje optužnice proslijeđene su nadležnim sudovima na potvrđivanje.

Na nivou tužilaškog sistema u FBiH povećan je broj optužnica u predmetima privrednog kriminala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG