Linkovi

BiH

Detalji milionske nabavke zbog koje je osumnjičen bivši ministar u Vladi FBiH


Donosimo detalje iz revizorskog izvještaja koji je povod za istragu u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Predmet je dobio kodni naziv Registar o okviru kojeg je osumnjičen i Predrag Kurteš, bivši ministar ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i funkcioner Socijaldemokratke partije.

Iz maglovitog sarajevskog jutra izronio je koruptivni predmet koji se odnosi na četiri godine staru nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH, godinu nakon sporne nabavke, objavio je izvještaj u kojem analizirana nabavka vrijedna više od dva miliona maraka.

Odlukom o nabavci, koja je donesena u oktobru 2013. godine, propisano je da će se pregovarati sa više ponuđača. Stručni tim sastavljen od dva čovjeka – zaposlenik i spoljni saradnik – daje preporuku Komisiji za praćenje realizacije Akcionog plana da se za strateškog partnera odabere OeSD Austrija.

Pored ovog preduzeća, kontaktirana je i Milbauer iz Njemačke. Komisija prihvata preporuku, a ministar Kurteš daje saglasnost.

Revizija se nije mogla uvjeriti da je na transparentan način proveden postupak odabira. Nije im prezentirana dokumentacija o tome kako i na koji način je ispitano tržište i koji su kriteriji presudili za odabir austrijskog preduzeća. Nisu mogli potvrditi da je Stručni tim imao ovlašenje od Komisije, odnosno ministra da izvrši odabir i predloži strateškog partnera.

Nakon toga je došlo do korigovanja cijena. U novembru 2013. godine, mijenja se budžet projekta Uspostave sistema Jedinstvenog centralnog registra FBiH. Saglasnost na zaključak dao je i ministar, dok nije zatražena saglasnost Vlade FBiH.

Zatim je uslijedila nova odluka o pokretanju postupka, a koju je donio ministar Kurteš. Odlukom se utvrđuje da će ugovor biti dodijeljen isto firmi. Nova odluka donosi i novu cijenu, veću za million maraka. Novi ugovor koji je potpisan OeSD Austrija vrijedan je dva miliona i 155 hiljada maraka.

U konačnici, revizori zaključuju: „Ne može se potvrditi da je u navedenom slučaju postupak odabira proveden na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač, odnosno da je postignuta najbolja vrijednost za uložena budžetska sredstva.”

Predrag Kurteš, jedan od petorice osumnjičenih, među kojima su Dragan Mioković, koji je bio savjetnik Kurteša, i Kemal Kačapor, asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Imovinska korist osumnjičenih iznosi oko million maraka, saopćeno je iz Federalne uprave policija koja je po nalogu Tužilaštva BiH obavila privođenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG